Over Pieter Grinwis
Tweede Kamerlid sinds 31 maart 2021
p.grinwis@tweedekamer.nl
Tweede Kamerlid sinds 31 maart 2021
p.grinwis@tweedekamer.nl
Persvoorlichting: Ardjan de Boo | a.dboo@tweedekamer.nl
Om te beginnen bij dit debat over de verkiezingsuitslag, stemt het me dankbaar hier te mogen staan, na vrije democratische verkiezingen in een vrij land, gekozen om ons volk te mogen vertegenwoordigen, wetten te kunnen maken en de regering te zullen controleren. Onze kleine, maar fijne ChristenUnie-fractie met enkelen, een aantal fracties in dit huis met velen, maar alle 150 met dezelfde verantwoordelijkheid, een week geleden door ieder individueel bekrachtigd met de eed of belofte van trouw aan de Grondwet. Daar hebben we ons dus aan te houden, maar naar het schijnt is er een soort tussenronde van wel anderhalve maand voor nodig om dat vast te stellen. Daarover zo meteen meer.
De plannen van de ChristenUnie leiden tot een verlaging van de armoede met maar liefst 60%, het meest van alle partijen. Bovendien gaan gezinnen én alleenstaanden er fors op vooruit. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde doorrekeningen van het verkiezingsprogramma door het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
De giftenaftrek in de winstbelasting, waar vooral MKB-bedrijven gebruik van maken, moet behouden blijven. Dat is het voorstel van Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) en een meerderheid van de Kamer steunde donderdagnacht het voorstel.
We krijgen als fractie veel vragen over de keuze van de minister van LNV om namens Nederland zich te onthouden van stemmen bij de verlenging van de goedkeuring van het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Eerder heeft de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie een motie gesteund die de minister opriep om tegen een verlenging van 10 jaar te stemmen in Europa. Wat is er precies gebeurd?
“Vanavond stapte LTO helaas uit de onderhandelingen voor het landbouwakkoord. Daarmee lijkt de route afgesloten naar het akkoord, dat Sjaak van der Tak (voorzitter LTO) zelf als eerste opperde, en dat door Johan Remkes vervolgens werd aanbevolen. Daarmee laat LTO een gouden kans liggen om met een ultieme krachtsinspanning in de ooit befaamde Nederlandse polder samen te zoeken naar oplossingen voor problemen, die niet van gisteren zijn en die morgen niet weg zijn. De zorg voor toekomst voor agrarische gezinsbedrijven, ons platteland, klimaat, natuur en water bindt ons samen en moet samenbindend worden opgepakt. De ChristenUnie-fractie betreurt dan ook zeer dat de onderhandelingen over een polderakkoord niet succesvol zijn afgerond.”