-
Najaar in beeld: een greep uit onze resulaten
Lees verderDe afgelopen maanden stonden in de Tweede Kamer in het teken van de verschillende begrotingsbehandelingen. De ChristenUnie deed ook dit najaar weer heel wat voorstellen die een meerderheid haalden. In deze blog lichten we er een aantal voor je uit.
-
Bijdrage Pieter Grinwis onderwijsdebat
Lees verderVoorzitter. Hoe ga je om met een slecht voorstel? Dat probeer je te verbeteren. Na veel vijven en zessen is het gelukt met de behoorlijk beroerde OCW-begroting. Na intensieve onderhandelingen ligt er een akkoord over de Onderwijsbegroting. Dat akkoord maakt verschil voor jongeren, leraren en onderwijsinstellingen. Daarmee gaat deze begroting voor de ChristenUniefractie van een vette onvoldoende naar een beter cijfer, van slecht naar minder slecht.
-
Reactie Mirjam op akkoord onderwijsonderhandelingen: wij kiezen voor jongeren en de samenleving
Lees verderNa intensieve onderhandelingen hebben we een akkoord bereikt dat verschil maakt voor onze jongeren. Het godsdienstonderwijs op openbare scholen wordt voortgezet, de Maatschappelijke Diensttijd blijft behouden, de langstudeerboete wordt geschrapt en het hoger onderwijs blijft behouden in Friesland, Groningen en Zeeland. Dit zijn belangrijke reparaties aan deze onderwijsbegroting. De ChristenUnie kiest voor de samenleving en de toekomst van onze jongeren.
-
Stemverklaring motie-Becker
Lees verderDe ChristenUnie-fractie had tegen de motie Becker moeten stemmen. Als we terugkijken dan hadden we gezien de formulering van de motie een andere weging moeten maken. We zijn voor beleid gebaseerd op feiten en cijfers, maar hadden deze motie zorgvuldiger moeten wegen. -
"Er broeit iets in de samenleving": bijdrage debat integratie
Lees verderIk ben geboren in Amsterdam, de stad met de meeste nationaliteiten bij elkaar op aarde. Ik ben opgegroeid in Amsterdam Zuidoost, de meest diverse wijk van Amsterdam en daarmee ook van Nederland en waarschijnlijk de rest van de wereld. Ik heb een vader geboren in Suriname, Zuid-Amerika en een moeder geboren in een dorp in Ghana, West-Afrika. Ik ben christen en daarmee volgeling van een joodse man. De kinderen van mijn dochter zullen, mits ze een Nederlander trouwt, van het predicaat ‘allochtoon’ af zijn.
-
'Bouwen aan samenleving van hoop'
Lees verderVrienden van de ChristenUnie, wat een voorrecht om vandaag hier samen te zijn op ons congres. Ik zie vertrouwde frisse gezichten, maar ook nieuwe, frisse gezichten. Wat geweldig dat jullie er allemaal zijn!
-
Reconstructie: hoe de ChristenUnie uiteindelijk toch vóór het Belastingplan kon stemmen
Lees verderTijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni liet ik voor het eerst duidelijk doorschemeren: de ChristenUnie gaat niet tegen elke prijs akkoord met het Belastingplan. Samen met CDA en SGP maakte ik een groot punt van met name de kaalslag van de giftenaftrek.
-
Aankondiging initiatiefwet: Gok niet met de toekomst van onze jongeren
Lees verderSteeds meer online gokkers, steeds meer gokverslaving en een gokindustrie die (jonge) spelers onvoldoende beschermt.
-
'Laten we samen een vuist te maken tegen antisemitisme'
Lees verderVerdriet, woede en schaamte bij wat we de afgelopen week hebben gezien in de straten van Amsterdam. Wie had gedacht dat het opnieuw zou gebeuren? Dat mensen om hun paspoort wordt gevraagd als ze er Joods uitzien. Dat Joden opnieuw in Mokum, in Amsterdam opgejaagd zouden worden achtervolgd, geslagen, zich zouden verstoppen en doodsbang zouden zijn. Het is onverteerbaar, en ik schaam me diep, dat dit in ons land opnieuw gebeurd is. Nederland is geen Nederland als de Joodse gemeenschap niet veilig is, als Joods leven onmogelijk wordt gemaakt. Op de avond van het gebroken glas, van de Kristallnachtherdenking, waarbij we in heel Europa stil staan bij onze collectieve schuld tegenover de Joodse gemeenschap, op die avond ging de haat door onze straten en knakte het vertrouwen van de Joodse gemeenschap. Vertrouwen in ons land en in recht en gerechtigheid.
-
Bijdrage wetgevingsoverleg Digitale Zaken: “digitalisering is bij uitstek een ethisch onderwerp”
Lees verderBij een debat over digitale zaken denkt men misschien aan klinische debatten over onderwerpen die vooral met techniek te maken hebben en weinig met moraal of welzijn. Maar digitalisering is bij uitstek een ethisch onderwerp. Nieuwe technologieën komen in hoog tempo op ons af en grijpen steeds meer in op onze fysieke, biologische en sociaal-culturele wereld.