-
“De zorg werkt prima als je geluk hebt, maar als je pech hebt, sta je er alleen voor.”
Lees verderAls straatarts ziet Michelle van Tongerloo dagelijks de schrijnende gevolgen van een zorgsysteem dat niet werkt voor de meest kwetsbare mensen.
In haar boek 'Komt een land bij de dokter' beschrijft ze hoe bureaucratie, marktwerking en een gebrek aan menselijkheid ervoor zorgen dat patiënten tussen wal en schip vallen. In dit interview vertelt ze over haar drijfveren, de impact van haar werk en de oplossingen die ze ziet. “De zorg werkt prima als je geluk hebt, maar als je pech hebt, sta je er alleen voor.” -
Vrijheid van onderwijs maakt samenleving veerkrachtig
Lees verderOnderwijsvrijheid ondergraaft de democratische rechtsstaat niet. Ze versterkt haar juist. De liberale premier Cort van der Linden had dat door.
-
ChristenUnie pleit voor structurele bekostiging hospicezorg na werkbezoek Kuria
Lees verderIn Nederland groeit de behoefte aan goede palliatieve zorg, en hospices spelen daarin een cruciale rol. Tijdens een werkbezoek aan hospice Kuria in Amsterdam sprak ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker met directeur Jaap Gootjes, zorgverleners en vrijwilligers over de uitdagingen in de hospicezorg. De druk op de sector neemt toe, terwijl de structurele financiering na 2027 onzeker is. De ChristenUnie pleit daarom voor een duurzame en toegankelijke hospicezorg. Waardering voor vrijwilligers en een stabiele bekostiging staan daarin centraal.
-
Opschaling militaire trainingsfaciliteiten vraagt om politieke souplesse en daadkracht
Lees verderDeze week bracht Mirjam Bikker een werkbezoek aan het militaire oefenterrein op ’t Harde (ASK). Van kolonel Rob ter Horn en luitenant-kolonel Marco Hoekstra kreeg zij een toelichting op de geplande uitbreiding van het terrein. Geopolitieke ontwikkelingen, zoals de Russische agressie en de afnemende militaire betrokkenheid van de Verenigde Staten, dwingen Nederland tot een versterking van de krijgsmacht. Daarvoor is meer oefencapaciteit nodig.
-
Eerste Kamer stemt in met strengere straffen voor haatmisdrijven
Lees verderDe Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een initiatiefwet die strengere straffen mogelijk maakt voor misdrijven met een discriminerend of racistisch motief. Het initiatief voor deze wet is genomen door ChristenUnie en GroenLinks-PvdA. Dit betekent dat rechters bij geweldsdelicten waarbij iemand wordt aangevallen vanwege de groep of gemeenschap waar hij of zij deel van uitmaakt, zoals de Joodse gemeenschap, de maximale gevangenisstraf met een derde kunnen verhogen.
-
Mirjam Bikker bezoekt opvang voor revaliderende Oekraïense soldaten in Groningen
Lees verder"Het is indrukwekkend om te zien wat deze mensen doormaken, zowel tijdens hun herstel als in hun verlangen naar echte vrede voor Oekraïne – een vrede zonder Russische agressie," zegt Mirjam Bikker na haar bezoek aan de opvang van revaliderende Oekraïense soldaten in Groningen.
-
Bijdrage debat over Europese top: christelijk realisme is idealisme én daadkracht
Lees verderEen zwarte avond in het Witte Huis. De behandeling van een president uit een land dat dapper strijdt tegen de Russische agressie en de Amerikaanse inzet, of het terug trekken daarvan, geven een grote beklemming.
-
Het kabinet-Schoof moet nu leiderschap tonen voor onze veiligheid
Lees verderInvesteer in veiligheid, samen met onze Europese bondgenoten. Ook als dat betekent dat we hier een stukje welvaart moeten inleveren, schrijft Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.
-
"Juist de ChristenUnie heeft een bijzondere roeping"
Lees verderHenk-Jan Kruit, 34 jaar oud, woont met zijn vrouw Liza en hun dochter Zara in Gouda. Sinds april 2023 werkt hij bij de ChristenUnie op het partijbureau in Amersfoort, waar hij zijn carrière begon als fondsenwerver en ledenwerver. Inmiddels heeft hij sinds juli ook de belangrijke rol van gebedscoördinator op zich genomen. Met een hart voor gebed en een betrokkenheid bij de partij, zet hij zich in om gebed een structurele plek te geven binnen de ChristenUnie. “Ik wil het mogelijk maken dat anderen kunnen meebidden.”
-
Actie nodig na zorgelijke signalen illegale prostitutie in Zuidplas
Lees verderIllegale prostitutie en mogelijk mensensmokkel in de gemeente Zuidplas zijn opnieuw een teken dat actieve opsporing hard nodig is. Mirjam: “In Nederland zijn er vermoedelijk duizenden slachtoffers van uitbuiting. Dat is afgrijselijk en zij verdienen het om uit de moderne slavernij gehaald te worden. De actie in de gemeente Zuidplas is een goed voorbeeld, maar meer is nodig.”