-
Algemene Financiële Beschouwingen
Lees verderIk zit al 25 jaar in de wereld van impact investeren. Zo investeren dat je naast risico en rendement ook let op de impact van je investeringen. Draag je met je investering bijvoorbeeld bij aan een eerlijke verdeling tussen rijk en arm in de wereld of aan de energietransitie. “Put your money where you mouth is”, is dan ook een gevleugelde uitspraak in de sector waarin ik me dagelijks begeef. Als je werkelijk bezorgd om iets bent, stop je daar ook je geld in.
-
Algemene financiële beschouwingen
Lees verderDe miljoenennota is – zoals bekend – tot stand gekomen in een bijzondere tijd. Het kabinet is demissionair en dit leidt tot een beleidsarme miljoenennota. De fractie van de ChristenUnie wil primair het kabinet complimenteren met deze miljoenennota; naar ons idee zijn daarin op hoofdlijnen de juiste keuzes gemaakt.
-
Algemene financiële beschouwingen
Lees verderWe bevinden ons in hoogst verwarrende, soms zelfs angstaanjagende tijden. Het aantal crises is overweldigend. We zien een kabinet en een minister van Financiën die van ijsschots naar ijsschots springen en dat met een zekere behendigheid doen. Daarbij wordt niet geschuwd om tientallen miljarden uit te trekken voor crisisbestrijdingsmaatregelen. Nood breekt wet, zo luidt het adagium. Kritiek was er ook. Zo zou het kabinet te lang getreuzeld hebben met daadkrachtig beleid.
-
Algemene Financiële Beschouwingen: overvloed en onbehagen
Lees verderDenkend over de financiële staat van ons land, schoot mij spontaan de titel te binnen van het prachtboek ‘Overvloed en onbehagen’ – over Nederland in de gouden eeuw – van de Britse historicus Simon Schama. Het schetst het beeld van een land waar het economisch goed gaat maar dat ook de nodige maatschappelijke onrust kent.
-
Algemene financiële beschouwingen
Lees verderHet coronavirus heeft onze economie als een mokerslag getroffen. Vooral bedrijven die geconfronteerd worden met snelle vraaguitval, zijn in de gevarenzone. Alleen al dit kwartaal is meer dan €10 mld nodig om bedrijven en hun werknemers door de crisis te helpen. Gelukkig beschikt ons land over de nodige buffers om de omvangrijke steunmaatregelen te kunnen financieren. Onze AAA-status en de lage rente op de kapitaalmarkt helpen daarbij. De miljardeninjecties van de steunpakketten kunnen rekenen op grote politieke steun en ook die zegening mogen we tellen.