Schriftelijke vragen Carola Schouten over de vorming van woningmarktregio’s
Schriftelijke vragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Carola Schouten de minister voor Wonen en Rijksdienst
Onderwerp: De vorming van woningmarktregio’s
Datum: 3 mei 2016
Vraag 1
Kent u de berichten «Spannende tijden voor Ymere en Alliantie» 1), «Bouwstop dreigt voor Ymere in Haarlem en omgeving» 2), «De Alliantie en Portaal zien niets in verzelfstandigde Amersfoortse Corporaties» 3) en «Vorming woning-marktregio’s: stand van zaken»? 4)
Vraag 2
Hoe kunnen gemeenten uiterlijk 1 juli a.s. een weloverwogen voorstel bij u indienen voor de begrenzing van de nieuwe woningmarktregio’s, als zij voor deze datum geen duidelijkheid hebben over het al dan niet verkrijgen van u van een ontheffing voor een toegelaten instelling om werkzaam te blijven in deze regio?
Vraag 3
Deelt u de mening dat het niet zo kan zijn dat toegelaten instellingen de facto de door gemeentes meest gewenste begrenzing van de woningmarktregio vetoën door geen ontheffing aan te vragen en/of niet over te gaan tot een splitsing of verkoop van bezit? Zo nee, kunt u dan onderbouwen waarom u een dergelijk veto wel gewenst vindt?
Vraag 4
Bent u ermee bekend dat gemeenten in Noord-Holland en Flevoland inmiddels als gevolg van dit veto overwegen gezamenlijk één woningmarktregio te vormen? Bent u ermee bekend dat ook in Zuid-Holland een provincie brede woningmarktregio wordt overwogen, evenals één woningmarktregio voor de complete provincies Groningen en Drenthe?
Vraag 5
Klopt het dat bij de omvang van de woningmarktregio’s die zich nu in de praktijk aftekent er nauwelijks toegelaten instellingen zullen zijn die activiteiten zullen moeten verkopen of afsplitsen of die ontheffing zullen moeten vragen? Wat is dan de meerwaarde van het instellen van deze woningmarkt-regio’s ten opzichte van de huidige situatie?
Vraag 6
Vindt u de vorming van dergelijke grote woningmarktregio’s bijdragen aan de door u gewenste versterkte regionale binding?
Vraag 7
Kunnen dergelijke grote regio’s er toe leiden dat corporaties juist in een groter gebied dan nu gaan investeren en daardoor de investeringscapaciteit in het huidige werkgebied van deze corporaties afneemt?
Vraag 8
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat in een stad als Amersfoort straks alleen nog maar corporaties met een ontheffing zouden functioneren?
Vraag 9
Wat vindt u ervan dat Ymere en De Key weigeren te splitsen of een ontheffing aan te vragen voor respectievelijk Haarlem en Zandvoort, waardoor deze gemeenten gezien de dominante positie van beide instellingen niet kunnen kiezen voor de gewenste regio Zuid-Kennemerland/IJmond?
Vraag 10
Bent u bereid voor 1 juli a.s., wanneer gemeenten of provincies u daarom vragen, het gesprek aan te gaan met betreffende corporaties om ze alsnog te bewegen te splitsen dan wel een ontheffing aan te vragen?
Vraag 11
Overweegt u een wetswijziging, zodat u toegelaten instellingen kunt dwingen te splitsen bijvoorbeeld wanneer gemeenten u daarom verzoeken, indien na 1 juli a.s. inderdaad woningmarktregio’s ontstaan van de schaalgrootte die zich nu aftekent?
1) Omroep Flevoland 10 april 2016, http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/134299/almere-spannende-tijden-voor-ymere-en-de-alliantie
2) Haarlems Dagblad, 23 april 2016
3) https://www.ftm.nl/artikelen/amersfoortse-corporaties
Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.
Archief > 2016 > mei
- 26-05-2016 - Bijdrage Carola Schouten aan het verantwoordingsdebat over het jaar 2015
- 17-05-2016 - Bijdrage Carola Schouten aan de plenaire behandeling van wijziging van socialezekerheidswetten in verband met de regeling van de bestuurlijke boete
- 03-05-2016 - Schriftelijke vragen Carola Schouten over de vorming van woningmarktregio’s