Het rapport «The burning question» van Tearfund en overige berichtgeving over het verbranden van plastic afval in ontwikkelingslanden en de verantwoordelijkheid van multinationals die dit plastic produceren
Schriftelijke vragen van Carla Dik-Faber en Joël Voordewind aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Vraag 1
Bent u bekend met het rapport «The Burning question» van de organisatie Tearfund 1) en overige berichtgeving over het verbranden van plastic afval in ontwikkelingslanden door onder andere NOS 2), Nederlands Dagblad 3) en The Guardian? 4)
Vraag 2
Wat is uw reactie op de conclusies uit bovengenoemd rapport over de impact die het verbranden van het plastic afval heeft op het klimaat en de gezond-heid van de inwoners van landen waarnaar het plastic wordt geëxporteerd dat door vier grote consumentenmerken (Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé en Unilever) wordt geproduceerd? Deelt u deze conclusies? Kunt u uw antwoord toelichten?
Vraag 3
Wat is uw reactie op de oproep door Tearfund om bedrijven het aantal plastic producten te laten rapporteren, te verminderen, te recyclen en veilig te verwerken? In hoeverre zal aan deze oproep gehoor gegeven worden door afspraken en maatregelen die volgen uit het Plastic Pact en de Europese Green Deal?
Vraag 4
Bent u bereid om in contacten met de partnerlanden te bezien hoe het gebruik van plastic tegengegaan kan worden?
Vraag 5
Bent u bereid om te onderzoeken of de onderzochte landen kunnen worden ondersteund in het recyclen van plastic afval met de kennis en kunde die hiermee in Nederland is opgedaan? Zo nee, waarom niet?
Vraag 6
Bent u bereid om ontwikkelingsorganisaties die zich inzetten voor afvalverwerking in lokale contexten te ondersteunen, zij het financieel of materieel, in navolging van de Britse DFID die € 6,8 miljoen heeft gealloceerd voor afvalverwerking in ontwikkelingslanden? Zo ja, hoe dan, zo nee, waarom niet?
Vraag 7
Bent u bereid maatregelen te treffen die de export van plastic afval uit Nederland tot een minimum beperken? Bent u bereid maatregelen te treffen die waarborgen dat de export van eventueel resterend plastic afval alleen gebeurt naar landen waar een geschikte afvalverwerkingscapaciteit aanwezig is? Kunt u uw antwoord toelichten?
Vraag 8
Klopt het dat in Nederland enkele miljoenen tonnen recylebaar plastic afval verbrand wordt? Om hoeveel plastic afval gaat het precies? Bent u het ermee eens dat het onacceptabel is dat de recyclingcapaciteit voor plastic afval op dit moment onderbenut wordt? Heeft u inzicht in de (financiële) afwegingen van de gemeenten om te kiezen voor verbranding van afval in plaats van recycling van afval? Bent u bereid een verbrandingsverbod in te voeren per 2022? Kunt u uw antwoorden toelichten?
1) Tearfun, https://learn.tearfund.org/, samenvatting hier te vinden: https://learn.tearfund.org/~/
2) Nos, 31 maart 2020, «Vervuiling door verbranding plastic flesjes gelijk aan uitstoot 2 miljoen auto’s» (https://nos.nl/artikel/2328937-vervuiling-door-verbranding-plastic-flesjes-gelijk-aan-uitstoot-2-miljoen-auto-s.html)
3) Nederlands Dagblad, 2 april 2020, Tearfund: deze vier bedrijven zijn verantwoordelijk voor het verbranden van miljarden flesjes (https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/963717/-wegwerpplastic-van-bedrijven-leidt-tot-klimaatcrisis-)
4) The guardian, 31 maart 2020, Report reveals «massive plastic pollution footprint» of drinks firms (https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/31/report-reveals-massive-plastic-pollution-footprint-of-drinks-firms)
Archief > 2020 > mei
- 28-05-2020 - Raad Buitenlandse Zaken
- 12-05-2020 - Het optreden van de Griekse grenspolitie en de gewonden en de dood van een migrant
- 12-05-2020 - Het rapport «The burning question» van Tearfund en overige berichtgeving over het verbranden van plastic afval in ontwikkelingslanden en de verantwoordelijkheid van multinationals die dit plastic produceren
- 07-05-2020 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind e.a. over de mensenrechtensituatie in Eritrea n.a.v. de excommunicatie van patriarch Antonios van de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo-kerk en de gedwongen sluiting van katholieke klinieken in het afgelopen jaar