Het nieuwe leren motiveert!
Vanaf september 2015 ziet het cursusaanbod voor raadsleden er helemaal anders uit. We integreren de praktijk van het raadswerk in een online leeromgeving. Tegelijk houden we natuurlijk de cursusbijeenkomsten erin, waar deelnemers altijd zo enthousiast over zijn vanwege de onderlinge ontmoetingen. Deze drie elementen: leren in een bijeenkomst, online en in de praktijk vormen met elkaar een krachtige mix. Wij durven de stelling aan dat het nieuwe leren bij het ChristenUnie Opleidingscentrum completer, effectiever en persoonlijker is. Het nieuwe leren motiveert!
De praktijk
Het beginnende raadslid Gerrit Goedopweg leert veel in de praktijk. Door de ervaring die hij opdoet als hij zelf een taak uitvoert, door de kunst van andere raadsleden af te kijken en door vragen te stellen aan mensen in zijn omgeving. In veel gevallen helpt zijn fractievoorzitter hem op weg.
Na anderhalf jaar raadswerk heeft Gerrit het gevoel dat hij aardig zijn draai heeft gevonden. Hij leest zijn stukken, vormt al pratend met zijn fractie zijn standpunten en presenteert die met verve in de raad. Daarbij heeft hij weleens het idee dat die standpunten wat vluchtig tot stand komen. En hij weet niet altijd wat het grotere verhaal erachter is. Hij ontdekt dat het kennen en toepassen van het ChristenUnie-gedachtegoed geen sterke kant van zijn fractie is. Wat nu?
Al doende leert Gerrit heel wat. We zouden dat in dit geval 'ongeorganiseerd leren' kunnen noemen. Een groot voordeel daarvan is dat het steeds gaat over wat op dat moment relevant is voor Gerrit. Juist over de taak die hij op dat moment moet uitvoeren wil hij zoveel mogelijk weten. Zijn motivatie om te leren is daardoor groot, en wat hij leert is precies toegepast op zijn eigen situatie. Een nadeel is dat hij afhankelijk is van de kennis en ervaring van zijn omgeving. Die kan rijk zijn of beperkt. Hij leert denken vanuit concrete situaties en niet vanuit een breder theoretisch kader. Bij nieuwe situaties vraagt hij zich af wat hij hier nu weer van moet vinden.
De sterke mix
In het nieuwe leren combineert het Opleidingscentrum theorie en praktijk veel sterker, en dan vooral de eigen praktijk van mensen als Gerrit. Dat is mogelijk door gebruik te maken van een online leeromgeving waarin de deelnemer allerlei opdrachten uitvoert. In veel gevallen wordt hij uitgedaagd de leerstof direct toe te passen in zijn eigen situatie. Hij merkt dan meteen waar hij tegenaan loopt en kan hier tips over vragen aan zijn online mentor of medecursisten. Zo bereikt hij een maximaal leereffect waarmee hij snel verder komt in de praktijk. En dan kan dat leren ook nog eens voor een groot deel in eigen tijd en tempo. Dat maakt het allemaal nog persoonlijker en effectiever. Dát motiveert!
Door Rieke Elsenbroek, coördinator Opleiding, verschenen in DenkWijzer 2/2015