"De ChristenUnie moet een netwerkorganisatie worden"
De oproep van kandidaat voorzitter Piet Adema raakt direct de kern van de noodzaak én de kracht om netwerken beter in te zetten en te benutten. Zowel binnen de ChristenUnie als in het netwerk daaromheen. “Het feit alleen al dat ruim 40 personen op hun vrije zaterdagmiddag tijdens deze workshop op de ChristenUnie trainingsdag willen investeren in kennis, contacten en daarmee netwerken geeft al aan dat netwerken belangrijk gevonden wordt, aldus workshopleider Hermen Vreugdenhil.
Door de netwerken van individuele leden, kiesverenigingen en raadsleden volop te benutten zijn we als ChristenUnie vertegenwoordigd in de haarvaten van de samenleving. “Netwerken is een kwestie van geven en nemen. Wij moeten als partij een luisterend oor hebben, de attitude hebben om signalen uit ons dorp, onze stad of werkomgeving op te pikken en vanuit onze volksvertegenwoordigende rol een plek te geven in debatten en voorstellen. Tegelijk hebben we ook veel te geven. Wij willen een dienstbare overheid zijn die staat voor recht en gerechtigheid. Het benutten van je netwerk is daar essentieel voor en is daar dienstbaar aan”.
In de workshop werd uitvoerig stil gestaan bij het netwerken binnen de partij. Hermen: “Als politicus of als bestuurslid van de ChristenUnie héb je een netwerk. Je mag dan ook van vertegenwoordigers verwachten dat ze hun netwerk uitbouwen en benutten. Zowel binnen als buiten de partij. Wat dat betreft zijn we de vrijblijvendheid voorbij”. Zijn tips:
- Weet wat je wilt bereiken en realiseren
- Bedenk wat je voor anderen kunt betekenen
- Breng je netwerk in kaart: wie zitten er in je netwerk en wat kunnen ze voor jou betekenen?
- Bedenk: met een goed netwerk moet je bijna bij iedereen aan tafel kunnen komen/ kan iedereen bij jou aan tafel komen