Speerpunten in de praktijk

vrijdag 24 februari 2012

Het ChristenUnie Opleidingscentrum vertaalt de speerpunten van de ChristenUnie in een aantal nieuwe cursussen. Op deze manier leert u de achtergronden en inhoud van de speerpunten kennen en ontdekt u hoe deze vertaald worden in de politieke praktijk. Interessant dus voor mensen die de ChristenUnie in politieke functie vertegenwoordigen. Maar ook voor leden die aan anderen willen uitleggen waarom de ChristenUnie hun partij is.

Samenleving
Een cursus over de rol van de overheid en de samenleving. De discussie over de taak van de overheid en verantwoordelijkheid van burgers laait in deze tijden weer op. De ChristenUnie wil een partij zijn van de samenleving. Hoe kunnen we met behulp van onze christelijk-sociale uitgangspunten de samenleving opnieuw versterken en burgers verantwoordelijk maken voor zichzelf en voor elkaar? Hierin komt het speerpunt Zorg voor elkaar inhoudelijk en praktisch aan bod.

Plaats en data: Zwolle 6 en 20 maart, Gorinchem, 8 en 22 mei
Docent: Gert Jan Segers, directeur Wetenschappelijk Instituut

Duurzaamheid
Een cursus waarbij inhoudelijke verdieping en praktische toepassing hand in hand gaan. De eerste avond richten we ons op de term duurzaamheid en de doorwerking ervan naar de maatschappij. De tweede avond is gericht op het omgaan met duurzaamheid in de praktijk van politiek en bestuur. Het speerpunt Duurzame economie past hier naadloos in.

Plaats en data: Delft, 7 en 21 maart
Docent: Robert de Graaff, voorzitter TPC duurzaamheid

Vrijheid
Als christenen verbinden we het begrip vrijheid altijd met verantwoordelijkheid. Het doordenken van de gronden van óns vrijheidsbegrip en die van anderen helpt ons bij het analyseren en duiden van politieke discussies. Tijdens twee avonden wordt het thema aan de hand van actuele voorbeelden relevant gemaakt voor christelijke politiek. Hier komt het speerpunt Geloofsvrijheid en gewetensvrijheid aan bod.

Plaats en data: Barneveld, 8 en 22 mei
Docent: Geert Jan Spijker, wetenschappelijk medewerker van het Wetenschappelijk Instituut

Verschenen in Handschrift 2012/1

« Terug