Cursus duurzaamheid: verboden voor struisvogels
Robert de Graaff en Martine Vonk zijn de ontwerpers en docenten van de nieuwe cursus Duurzaamheid van het ChristenUnie Opleidingscentrum. Ik had een vraaggesprek met Robert in zijn kantoor dat binnenkort verbouwd wordt: het moet duurzamer.
Je bent als docent voor deze cursus benaderd omdat je lid bent van de Thematische Partijcommissie Duurzaamheid. Waarom loop jij warm voor duurzaamheid?
“In mijn tienertijd heb ik een scriptie over milieuproblematiek geschreven. Dat was in een tijd waarin er nog weinig milieubesef was. Ik zag de impact van het zorgeloos leven en ondernemen in de sloot: fabrieken loosden hun rotzooi nog rechtstreeks in het oppervlaktewater. Dat riep verontwaardiging bij mij op.”
Waar maak jij je echt kwaad over als het gaat om dit onderwerp?
“Onder duurzaamheid valt ook een bewustzijn van de invloed van je handelen. Het maakt me boos als mensen willens en wetens bronnen uitputten en profiteren van anderen. Zorgeloosheid leidt tot rampen die allereerst de zwakkere economieën treffen.”
Even naar de cursus. Ik denk niet dat ik die wil volgen want ik ga meestal met de auto en ik heb geen zin om daar een schuldgevoel over aangepraat te krijgen. Of gaat het daar niet over?
“Zo zwart ligt dat voor mij niet hoor. Ik wil je wel een wedervraag stellen. Kun jij voor jezelf verantwoorden dat je je kop in het zand steekt? Als je dat kunt, moet je niet komen.”
Stel: ik ben raadslid. Wat gaat deze cursus mij brengen?
“De cursus gaat je antwoorden geven op enkele vragen die je stelt. De cursus biedt je een netwerk dat je helpt te zoeken naar antwoorden op meer gecompliceerde vragen en kleurt het begrip duurzaamheid in. Verder ontwikkel je een bepaalde sensitiviteit door de praktijkvoorbeelden. Naar analogie hiervan kun je moties of initiatiefvoorstellen opstellen en indienen.”
Wat was voor jou een belangrijke ontdekking sinds je je meer met dit thema ging bezighouden?
“Ik werkte mee aan een onderzoek waarbij gekeken werd of het gezinnen lukte om hun energiegebruik met 40% te reduceren, terwijl ze 20% extra inkomen kregen. Het bleek dat dit goed lukte, behalve als het ging om mobiliteit. De vraag die je vervolgens stelt is: wat maakt mobiliteit nodig? Dat leidde voor mij tot een leerpunt: heel veel van je handelen wordt bepaald door je omgeving. Dus moet je je afvragen: wat kan ik in mijn situatie doen aan verantwoord leven? Wat kunnen we als wijk, stad, provincie of land aan duurzaamheid doen? Als je je verantwoordelijkheid wilt nemen in navolging van Christus, merk je dat het ‘ik’ ruimer wordt. Je durft je eigen comfortzone groter te maken zodat je ruimte maakt voor andere mensen. Je gaat verantwoordelijkheden nemen die goed zijn voor anderen.”
Dr. ir. Robert de Graaff is natuurkundige en partner bij een organisatieadviesbureau dat vooral adviseert op het gebied van de fysieke leefomgeving. Daarnaast is hij burgerraadslid voor de ChristenUnie in Amstelveen en voorzitter van de TPC Duurzaamheid.
door Rieke Elsenbroek, coördinator Opleiding, verschenen in DenkWijzer 2011/3
De cursus Duurzaamheid wordt binnenkort aangeboden in Veenendaal en Delft. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.