Verwarringscursus
Sinds vorig cursusjaar biedt de kaderschool de cursus Verdieping christelijk-sociale politiek aan. De belangstelling voor deze cursus is groot. Rob Nijhoff, één van de docenten van deze cursus en wetenschappelijk medewerker bij het WI, vertelt wat er zo bijzonder is aan de verdiepingscursus.
Rob, wat is het idee achter deze cursus?
“Het is een vervolg op de cursus ‘Welkom bij de ChristenUnie’, die heel summier ingaat op de geschiedenis en voorlopers van de ChristenUnie, en op de verschillen met bijvoorbeeld SGP en CDA. In de verdiepingscursus halen we gereedschap tevoorschijn uit de gereedschapskist waarmee we binnen de ChristenUnie rondlopen en die in de loop van eeuwen gevuld is. De deelnemers vullen hiermee hun eigen gereedschapskist. Eén van de werktuigen is het vergelijken van de standpunten van de ChristenUnie met die van andere christelijke partijen. Dit helpt om je sterker bewust te worden van de positie van je eigen partij.”
Voor wie is dat zinvol?
“Iedere ChristenUniebestuurder die zich nog niet op dit niveau geïnformeerd heeft doet er goed aan zich te oriënteren op deze stof. Je kunt veel leren in de praktijk, maar in deze cursus krijg je de stof systematisch aangereikt. Verder is het een leuke cursus voor mensen die dit gewoon interessant vinden. Er is volop ruimte om te discussiëren tijdens de bijeenkomsten.”
Hier geeft Rob mij een drie minuten durende cursus Dooyeweerd voor Dummies om te illustreren wat een raadslid met dit gereedschap kan in de praktijk.
Enthousiast: “Dit is echt een precisieset. Dooyeweerd heeft met zijn aspectenleer het idee van Kuyper over soevereiniteit in eigen kring een extra dimensie gegeven. Hiermee kun je bijvoorbeeld in een debat over gezondheidszorg laten zien waarom je vindt dat geld uiteraard wel een rol speelt bij het maken van keuzes in de zorg, maar niet leidend mag zijn. De aspectenleer is een gereedschap om goed te kunnen analyseren waar de keuzes nu echt over gaan. Dit rustig kunnen benoemen werkt verhelderend in het debat.”
In de cursus komt ook de verhouding tussen geloof en politiek naar voren. Hoe helpt dit een raadslid?
“Nou, Geert Jan Spijker, die deze verdiepingscursus vooral vorm heeft gegeven, noemt het zelf een ‘verwarringscursus’. Iedereen weet wel: natuurlijk is er zoiets als de ‘scheiding van kerk en staat’. Maar in de cursus merken deelnemers dat het toch wel ingewikkeld is. Kerk en overheid mogen en moeten wel wat vinden van elkaars rol in de samenleving. En als je bijvoorbeeld in een kerk onheus wordt bejegend, kun je in Nederland wel degelijk naar de wereldlijke rechter stappen.”
Wie precies wil weten hoe het zit en behalve enige verwarring ook meer helderheid wil krijgen, kan zich hier aanmelden voor de verdiepingscursus in Groningen. De cursus staat gepland op de avonden van 17, 24 en 31 maart en 7 april 2010.
Het is ook mogelijk deze cursus voor uw eigen woonplaats of regio aan te vragen als u minimaal twaalf deelnemers hebt. Voor meer informatie: kaderschool@christenunie.nl of 033 – 422 6969.
Dit artikel is verschenen in DenkWijzer 4 2009