Een cursus Staatsinrichting, dat is toch overbodig?
Dat weet ik toch allemaal wel: Eerste Kamer, Tweede Kamer, regering, kabinet. Maar ja, wél gegeven en samengesteld door o.a. Gert Schutte, het voormalig GPV-Kamerlid, die altijd het 'staatsrechtelijk geheugen' van de Kamer werd genoemd. Toch maar doen dan! Keurig de (goed verzorgde) bundel doorgenomen en compleet blanco naar de eerste avond afgereisd. En wat een aangename verrassing die avond was! De heer Schutte, zo gewoon, wars van Haagse gewoonten, maar zo ervaren.
Een kijkje in de keuken, in plaats van alleen leren uit het kookboek. De avond was te kort. Ook de tweede avond duurde niet lang genoeg, wat kun je toch een hoop vertellen rond iets ogenschijnlijk droogs als staatsinrichting. Maar het was niet alleen luisteren. Verdedig maar eens actief een stelling als: Een minister moet aftreden als zijn ambtenaar hem niet volledig inlicht! Of: Wat is het voordeel en de waarde van een spoeddebat?
Maar de grootste verrassing was wel de derde avond met Evert de Graaf. Historicus pur sang en een groot verteller. Na de ervaringsdeskundige nu het verhaal achter het verhaal. Koning Gorilla, Montesquieu, de Trias Politica......natuurlijk hebben we er allemaal van gehoord, maar hoe zat het nu ook alweer precies? Waren de eerste twee avonden niet lang genoeg, avond drie werden we bijkans het gebouw uitgekeken. Om Seth Gaaikema aan te halen: "wat een spreker is die man". Het prettige was wel dat zijn spreken ook nog hout sneed!
Kortom: hoewel het onderwerp bekend was, heeft deze cursus wel degelijk veel toegevoegd aan mijn kennis over de Nederlandse Staatsinrichting. Want theorie is leuk, maar hoe werkt de praktijk? Het fijne van deze cursus is dat het hele spectrum bediend wordt. In het lesboek wordt buiten de algemene regels breedvoerig ingegaan op de visie van de ChristenUnie op de "BV Nederland". (Vanaf 2010 wordt deze cursus gegeven onder de naam Het huis van Thorbecke) In de lessen van de heer Schutte wordt uitvoerig gesproken over de praktijk, zowel zijn ervaring in het verleden als de praktijk van vandaag. Hoe sta je als Kamerlid midden in die "BV"? En de afsluitende lessen van de heer De Graaf zetten het geheel in een historisch perspectief. Hoe is Nederland de "BV" geworden die het nu is?
Tel daarbij op de aangename manier van doceren, het actief betrekken van de cursisten en de onderlinge contacten die je opdoet en ik zou niet weten waarom iemand deze cursus niet zou willen volgen!
Sandra Korteweg
Vice - voorzitter Landelijk Bestuur Christenunie
Bent u ook nieuwsgierig geworden naar de cursus Het huis van Thorbecke?
Vanaf 27 oktober 2011 start deze cursus staatsinrichting in Zwolle.
Voor meer informatie en aanmelding klik hier