Christenpolitici en macht: een lastig samenspel

20080927_Inspiratiedag_Ron_vd_Spoel1_610maandag 29 september 2008

“Christenen kunnen niet omgaan met macht, hoorde ik laatst iemand zeggen. Als ze eenmaal aan de macht zijn, invloed hebben, op posities zitten waar het beleid wordt bepaald, is er vaak geen verschil meer met niet-christenen. En eigenlijk is het zelfs nog erger, omdat problemen te vaak en te lang met de mantel van de liefde worden bedekt.”

Deze woorden sprak ds. Ron van der Spoel aan het begin van zijn overdenking op de ChristenUnie Inspiratiedag in Nijkerk. Het vervolg van deze tekst is een samenvatting van zijn zeer inspirerende bijdrage.

“Hoe kun je als christen goed omgaan met de macht? Kan dat überhaupt wel goed samengaan? Juist nu de ChristenUnie een plaats heeft in het centrum van de macht, is het goed hierbij stil te staan. Ik roep u op bij uzelf na te gaan hoe het u vergaat. Kunt u omgaan met de macht die u heeft? U kunt zichzelf daarbij twee vragen stellen:

  1. Ben ik aan het dienen of heersen?
  2. Ben ik actief vanuit het algemeen belang of ben ik (ten diepste) gericht op mijn persoonlijk belang?

 Dit zijn twee heel cruciale vragen die u zichzelf voor het aangezicht van God mag stellen. Natuurlijk zeggen we dat wij het algemeen belang dienen, maar dit kunnen vrome woorden zijn. Een man die weet waar hij het over heeft is koning David. Hij heeft misbruik gemaakt van de macht die hij had. Ik laat de rol van Batseba maar even rusten, maar wat heeft zij in kunnen brengen toen de knecht van de koning haar kwam roepen? David misbruikte zijn macht voor zijn eigen belang. De man van Batseba stuurde hij op pad met een onmogelijke missie. Die onherroepelijk zou leiden tot de dood van Uria.

In Psalm 32 vertelt David welke les hij heeft geleerd. Bidden! In vers 6 zegt hij het: Laten uw getrouwen dus tot u bidden als zij in zichzelf een zonde vinden. De oude vertaling waar ik mee ben opgegroeid heeft het over de vindenstijd. Dat werd altijd uitgelegd als de tijd waarin God zich laat vinden. Maar de NBV geeft het beter weer. Als de macht die je hebt je in zonde brengt, als je er niet goed mee omgaat, als je heerst of je de macht voor je eigen belang inzet: ga dan bidden!

Als christenpolitici moeten we alles steeds biddend voor het aangezicht van God leggen, als we wortelen in het Woord van God en vanuit die houding staan voor onze principes. Kijk maar wat David verder zegt in vers 8. Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan. Ik geef raad, op jou rust mijn oog. Het gaat hier over drie dingen die met elkaar te maken hebben:

  1. inzicht
  2. raad
  3. nabijheid van God

God geeft hier de belofte dat Hij ons inzicht, wijsheid wil geven. Door de Heilige Geest leidt Hij onze gedachten en geeft Hij ons kennis. Inzicht is de helikopterview, de wijsheid die je nodig hebt om alles tegen elkaar af te wegen.

Naast inzicht geeft God raad. Dit zijn de praktische doorvertaling van de wijsheid. Raad geeft het inzicht handen en voeten. Raad kun je krijgen door de gesprekken die je met elkaar hebt.

Inzicht en raad ontvang je in de nabijheid van God. Dat blijkt ook uit dit vers. Zijn ogen zijn op jou. De beloften van inzicht, raad en nabijheid van God, liggen opgesloten in het gebed. In ons daadwerkelijk overgeven aan Hem. In het alles van Hem verwachten.

Zo wil God ons leiden en de weg wijzen. Dat gaat op een zachte en geleidelijke manier. Maar het kan ook anders. David houdt het ons voor. Wees nu niet zoals een paard. Ga niet zonder rede (redeloos) je eigen gang. Dan kan er een moment komen dat God aan de teugels trekt en ons op een hardhandige manier terugbrengt op de weg die Hij vindt dat we moeten gaan.

De weg die David ons voorhoudt is die van inzicht, raad en de belofte van de nabijheid van God. Laat dat ook de weg zijn die we als ChristenUnie bewandelen.”

« Terug