week 23 - 2006

vrijdag 09 juni 2006 21:50

Het WK in Duitsland is begonnen. Daar zal de komende weken geen ontkomen meer aan zijn. Ons land kleurt zich oranje. Ik ben een voetballiefhebber. Kan de WK van 1974 me nog herinneren. En niet te vergeten het onvergetelijke harde afstandschot van mijn naamgenoot Arie Haan tegen Italië in 1978. Voetbal is een leuke sport, maar meer moeite heb ik met het hele commerciële gebeuren er om heen. De grote bedragen die bijvoorbeeld in het voetbal om gaan. Als Tweede kamer maken we ons (terecht) druk om de topsalarissen van energiebobo’s, maar over de absurd hoge salarissen van topvoetballers is nog nooit een debat aangevraagd. Er zullen de komende weken weinig spoeddebatten worden aangevraagd, vermoed ik. Zeker niet als het Nederlands Elftal speelt.

 

Afgelopen maandag ben ik met een deel van mijn gezin naar de Bron in Dalfsen gegaan. Daar werd de tweejaarlijkse DVN-dag gehouden. DVN staat voor De Verre Naasten en is een zendings-/ontwikkelingshulporganisatie. Er waren circa 11.000 mensen op het gebeuren afgekomen. Veel bekenden gezien en gesproken. En genoten van goede muziek. Daarvoor hoef je echt niet naar Landgraaf.

Dinsdag weer naar den Haag. Ik kon ’s middags direct aan de bak met een debat over hoger onderwijs. Het laatste debat met staatssecretaris Rutte. Zijn wetsvoorstel over de leerrechten zal het wel gaan halen (naast de coalitie is ook de PvdA voor). De ChristenUnie zal tegen dit wetsvoorstel gaan stemmen. Ik ben er absoluut niet van overtuigd dat dit een verbetering voor het hoger onderwijs betekent. En nu maar afwachten wie Rutte gaat opvolgen. De derde staatssecretaris van onderwijs in een regeringsperiode. Bij de VVD is het hoger onderwijs in goede handen!

Dinsdagavond ben ik kort te zien in een item van TweeVandaag over een co-productie van de ChristenUnie met de HBO-Raad. We hebben gezamenlijk een invenatarisatie gemaakt van zogenaamde buddyprojecten in het onderwijs. Leerlingen uit het hoger onderwijs die leerlingen uit het mbo en vmbo coachen. De resultaten hiermee zijn goed. Het is een goed middel om schooluitval tegen te gaan. Er is wel geld nodig om deze studenten op te leiden en hun werk te coördineren. Ik zal me er de komende weken sterk voor maken dat dit geld (circa 5 miljoen euro) er zal komen.

Woensdagochtend een kort debat met minister Remkes over de herindeling van Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek. Het debatje was alleen van belang om aan te geven dat Zoetermeer er niet op moet rekenen dat ze grondgebied van de nieuw te vormen gemeente kan opeisen. Ik ben ’s ochtends nog te horen op Radio 1. Het gaat over het wegendebat met minister Peijs dat die middag zal plaatsvinden. Onder meer de A2 en de A4MD. Als het om de A2 gaat wil de minister de uitbreiding van het aantal rijstroken niet beperken tot 8 maar zelfs naar 10. Kosten: circa 35 miljoen euro. Ik vond het een doorbreking van eerder gemaakte afspraken waar afgesproken is de weg uit te breiden tot 8 rijstroken en daarnaast het spoor tussen Utrecht en Amsterdam te verdubbelen (kosten circa 1 miljard euro). Dat spoor is bijna klaar en vanaf volgend jaar gaat er per uur 1 stoptreintje meer rijden. Wat een geweldige investering! Zo gaan we in Nederland met gemeenschapsgeld om.  

Met de PvdA heb ik voorgesteld de A2 niet tot 10 rijstroken uit te breiden (maar het bij 8 rijstroken te houden) en het extra geld dat daarvoor bestemd is te gebruiken voor aantrekkelijke OV-aanbiedingen op het spoor tussen Utrecht- Amsterdam (50% korting voor alle reizigers). Om te beginnen een experiment van 1 jaar. De minister voelt hier niets voor. Dat geldt ook voor onze twijfels bij het doortrekken van de A4 (het gaat om 7 kilometer snelweg en de kosten zijn 540 miljoen euro). We kwamen er niet uit in de beschikbare tijd en zullen later verder met haar spreken.

Donderdag is voor mij een dag van gesprekken en het wegwerken van een ongelofelijke hoeveelheid post en mails. Vrijdag ben ik ’s ochtends in Amersfoort voor het voeren van sollicitatiegesprekken. Als fractie zijn we op zoek naar een goede  voorlichter en een beleidsmedewerker Sociale Zaken. ’s Middags ben ik in Bussum bij de MTV-studio. Met collega’s van de Vaste Kamercommissie OCenW zijn we daar te gast en krijgen we onder andere informatie over de wijze waarop MTV/TMF/The Box de uit te zenden videoclips selecteert. Hoewel ik kritisch ben over de wijze waarop men daar mee omgaat, waardeer ik de open houding waarmee men met ons communiceert. Boeiend om eens een keer bij een dergelijk bedrijf rond te kijken.

Deze week is de lijsttrekkerscampagne van D66 echt op gang gekomen. Ik verbaas me over de grote hoeveelheid zendtijd die Nova daar aan besteed. Stem Lousewies van der Laan als u af wilt van de vrijheid van onderwijs en een voorstander bent van staatsopvoeding. Pechtold trapt weer in zijn oude valkuil. Hij gaat in op de vragen van Jeroen Pauw over Uruzgan en moet een dag later het ontstane beeld dat hij een nieuwe discussie wil over deze missie weer herstellen. Zou hij er nu nooit eens moe van worden!

Zaterdag 10 juni is het 25 jaar geleden dat bas van der Vlies (SGP) kamerlid werd. Een bijzonder jubileum dat steeds minder gevierd wordt. Ik feliciteer Bas van harte hiermee. Zelf zal ik zaterdag overdag aanwezig zijn bij het 25-jarig huwelijksjubileum van een van mijn zussen. En ’s avonds loop ik in mijn woonplaats de halve marathon. Met de sterk oplopende temperaturen van deze dagen zal dat nog een hele inspanning worden. Voor mij alvast reden om een dag eerder dan gewoon mijn weekweblog te schrijven. Als het niet teveel tegen valt zal ik dit weekend mijn eindtijd nog aan dit dagboek toevoegen. Ik ga voor een tijd rond de 1.40 uur.

toevoeging maandag 12 juni: het is uiteindelijk 1:50:55 uur geworden. Dat viel wat tegen. Het slagveld overziend toch ook weer niet. Het was heel erg warm. Bij de start nog tegen de 30 graden C. Kortom, zwaar afzien. Het aantal afvallers was ook erg groot. Er reden zelfs ambulances rond (5 mensen opgenomen). Ik heb het uitgelopen zonder mezelf teveel te forceren. In september ben ik van plan weer een halve marathon te lopen.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 23 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.