Hoge opkomst Schuldhulpsymposium
Zo’n 300 predikanten, diakenen en diaconale vrijwilligers bezochten op12 februari het symposium van de EA Schuldhulp: samen lukt ‘t. Cynthia Ortega, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, mocht als eregast het symposium openen. Zij toonde zich opgetogen over het succes van het project tot nu toe.
Met veel passie riep ze iedereen, ook haar collega's in de Tweede Kamer, op om vooral door te gaan met de steun aan dit project. De nood is hoog en we hebben een leger van maatjes nodig, aldus Ortega.
Vorig jaar nam de Tweede Kamer haar motie aan met het voorstel van een opstartsubsidie voor SchuldHulpMaatje. Ortega hield later op de dag tevens een workshop over regelgeving en hoe kerken kunnen inspelen op het beleid van de overheid "De nood is hoog en we hebben een leger van maatjes nodig" . De bezoekers konden kiezen uit 15 workshops om kennis te maken met alle facetten van het project.
SchuldHulpMaatjes zijn gecertificeerde vrijwilligers die mensen met financiële problemen ondersteunen. Hun hulp is gericht op preventie of op ondersteuning bij een traject van schuldhulpverlening. Daarbij werken zij samen met bureaus voor schuldhulp, sociale diensten en andere maatschappelijke instellingen. De deelnemers aan het symposium konden zich orienteren op de mogelijkheden van een dergelijke samenwerking.
Praktijk
Diverse ervaringsdeskundigen uit het werkveld verzorgden de workshops. Projectleider Peter Rijsdijk legde uit hoe je een SchuldHulpMaatjesproject in je eigen woonplaats kunt beginnen. Hoe pak je het structureel goed aan en hoe ben je als gezamenlijke lokale kerken een serieuze partner voor de locale overheid?
Behalve de technische en wettelijke kant van schuldhulp kwamen ook meer psychologische aspecten aan de orde zoals; hoe ga je om met slachtoffergedrag, gedragsverandering van de cliënt en persoonlijkheidsfactoren zowel bij de cliënt als het maatje? Trainster Ilse de Lange maakte duidelijk welke mogelijke valkuilen hierbij om de hoek komen kijken. In de drie-daagse training voor maatjes is uitgebreid aandacht voor dit aspect van de hulpverlening.
Voortgang project
De belangstelling voor SchuldHulpMaatje is overweldigend. Veertig gemeentes uit alle delen van het land hebben belangstelling getoond voor het project. Vijf gemeenten zijn er al mee aan de slag gegaan en nog eens vijf staan daarvoor in de startblokken. Tijdens het symposium namen veel mensen informatiemappen mee naar huis en projectleider Rijsdijk verwacht dat het aantal aanvragen snel zal toenemen. Het is duidelijk dat SchuldHulpMaatje voorziet in een toenemende behoefte aan hulp bij financiële nood.
SchuldHulpMaatje is een samenwerkingsproject van het Platform voor Christelijke Schuldhulp samen met Kerk in Actie, het landelijk Katholiek Diaconaal Beraad, SKIN (migrantenkerken), de Evangelische Alliantie (EA) de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB).
De kern van het project is dat lokale kerken hun krachten bundelen voor financiële noodhulp in hun woonplaats en daarvoor samenwerken met de lokale dienstverlenende instellingen, Sociale Diensten en bureaus voor schuldhulp. Een coördinator stuurt de activiteiten van de maatjes aan. Dankzij hun inzet worden wachttijden bij bureaus voor schuldhulp verkort en soms sociale ellende zoals bijvoorbeeld een huisuitzetting voorkomen. Bovendien richten de maatjes zich ook op gedragsverandering van hun cliënt waardoor een mogelijke herhaling van de problemen in de toekomst wordt voorkomen.
Wie belangstelling heeft voor het project SchuldHulpMaatje kan contact opnemen met projectleider dhr. P. Rijsdijk, peter.rijsdijk@schuldhulpmaatje.nl
(Bron: www.ea.nl)
Lees op de website van de Evangelische Alliantie onder meer de bijdragen van de verschillende deelnemers aan het symposium.
Nieuwsarchief > 2011 > februari
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Hoge opkomst Schuldhulpsymposium'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.