Lichtpuntjes voor vluchtelingen Ethiopië
ChristenUnie-Kamerlid Slob brengt, samen met ZOA-Vluchtelingenzorg, een werkbezoek aan Ethiopië. Vandaag de eerste aflevering van een dagboek.
"Fill this land with the Father's glory". Ik ben in een internationale kerk in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Er wordt gezongen en gebeden. Onder andere voor het land Egypte waar juist deze week grote onlusten zijn uitgebroken. Ook wordt er gebeden voor een bijeenkomst van de leiders van de Afrikaanse Unie die deze dagen in Addis Ababa bij elkaar zijn gekomen.
Ik ben niet voor de eerste keer in Ethiopië en deze kerk. In oktober 2008 maakte ik al eens een reis naar dit Afrikaanse land. Ik was uitgenodigd door ZOA Vluchtelingenzorg om kennis te maken met hun werk in Ethiopië. In het bijzonder een aantal projecten in vluchtelingenkampen in Somali Region, een gebied in het oosten van Ethiopië. Voor de financiering van één van deze projecten (waterzuivering) was ik in het kader van de actie Walk4Water letterlijk in beweging gekomen. Water is voor Nederlanders zo vanzelfsprekend. Daar heb ik gezien dat deze vanzelfsprekendheid voor mensen in de droge gebieden van Ethiopië alles behalve een vanzelfsprekendheid is. Onder deze mensen veel vluchtelingen uit Somalië. Maar ook zogenaamde IDP's, dat zijn mensen die in eigen land op de vlucht zijn geslagen. Om die reden kunnen ze echter niet de status van vluchteling krijgen en de daarbij behorende voorzieningen. Dat kan alleen als je met een gegronde reden uit een ander land bent gekomen. In totaal zijn er circa 250.000 IDP's in Ethiopië. Formeel bestaan ze niet. Hun situatie is uiterst schrijnend.
Terug in Nederland heb ik er in 2008 aandacht voor deze vergeten groep gevraagd. Onder andere bij Bert Koenders, toenmalig minister van ontwikkelingssamenwerking. Koenders heeft het op zijn beurt internationaal weer opgepakt. We zijn nu ruim twee jaar verder. Ethiopië heeft in oktober 2010 met de conventie van Kampala eindelijk officieel het probleem van de IDP's erkend. Een geweldige doorbraak. ZOA is op dit moment de enige organisatie met veel kennis en ervaring met het werken met deze groepen. Eerst met particulier geld en nu ook met geld van de Verenigde Naties wordt er gewerkt aan het repatriëren van IDP's naar de plaatsen waar men oorspronkelijk weggevlucht is.
De eerste families zijn inmiddels terug. Daar wordt men nu geholpen weer in het eigen bestaan te kunnen voorzien. Met een delegatie van ZOA zal ik het deze week met eigen ogen kunnen zien. Lichtpuntjes in een land waar zoveel leed en ellende is.
Arie Slob
Reacties op 'Lichtpuntjes voor vluchtelingen Ethiopië'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.