laatste hindernissen naar kabinet Rutte genomen

zaterdag 09 oktober 2010 16:05

Week 40 van het jaar 2010 zit er weer bijna op. Het is de week geworden waarin de laatste hindernissen naar het kabinet Rutte genomen werden. Vraag niet hoe ze over die politieke horden zijn gekomen, maar het is gelukt. Het bleef ook deze week nog lang onrustig. Zelfs nadat Ferrier en Koppejan dinsdag tijdens een fractievergadering overstag waren gegaan, produceerde met name Ad Koppejan nog teksten die bij Wilders c.s. voor grote ergenis zorgde. Zo was Koppejan vast van plan Wilders ' te ontmaskeren', en was Wilders blij gemaakt met 'een dode mus' enz enz. Temperatuurverhogende teksten. Uiteindelijk werd er in een gesprek met beoogd premier Rutte een punt achter gezet. In ieder geval voor dit moment. De informatie kon (diepe zucht) eindelijk worden afgesloten en de formatie gestart.

En zo is Rutte nu bezig met het formeren van zijn kabinet. Waarschijnlijk staat de nieuwe ploeg bewindspersonen komende donderdag op het bordes van Paleis Noordeinde. De eerste namen zijn bekend: Verhagen, Kamp, Rosenthal, Opstelten, Schultz van Haegen, Hillen en Donner. De (hoge) leeftijd van de meeste van deze ministers ontlokte mij de opmerking dat het er op lijkt dat VVD en CDA van mening zijn dat de jeugdige nieuwe premier met veel senioriteit omringd moet worden. Kreeg direct reacties in de trend wat er mis was met mensen op leeftijd. Mijn antwoord daarop is: helemaal niets. Het kan heel verstandig zijn om juist in deze sterk gepolariseerde tijd ministers aan te stellen die de klappen van de politieke zweep kennen. Maar opvallend is het wel. De vernieuwing/verjonging zal van de staatssecretarissen moeten komen. Daar zijn de meeste namen nog niet van bekend.

Voor de ChristenUnie betekent het nu echt dat er een einde komt aan onze eerste deelname aan een kabinet. Met name voor de bewindspersonen zal dat een grote verandering betekenen. Ze hebben jarenlang onder grote druk hun werk moeten doen. Dat valt nu in één klap weg. Andre Rouvoet kan zich vanaf volgende week weer helemaal gaan richten op het werk in de Tweede Kamer. We zagen hem overigens de laatste weken al steeds meer. Als fractie zijn we dan eindelijk compleet. Dat is beter voor het werk. Met één been in de regering en één been in de oppositie staan, is niet zo'n fijne positie. We kunnen er vanaf nu weer vol tegenaan. Uiteraard op een wijze waarop men de ChristenUnie kent. Of je nu in de coalitie of de oppositie zit, de te dragen verantwoordelijkheid voor het bestuur van het land blijft hetzelfde. Al is er natuurlijk wel verschil in positie. Als coalitiepartij moest je voortdurend rekening houden met je coalitiepartners. Dat heeft voordelen, maar ook veel nadelen. We kunnen nu wat vrijer opereren. En dat voelt helemaal niet verkeerd.

Deze week veel overleggen gehad die met mijn portefeuille VenW te maken hadden. Onder andere een overleg over de laatste stand van zaken mbt de OV Chipkaart. Er gaat veel goed, maar ook nog veel fout. We hebben harde afspraken met de minister gemaakt over het vervolg. Voor dat vervolg zou er ook een soort begeleidingscommissie olv Gerd Leers komen. Minister Eurlings zag hem als dé man om die kar te trekken. En vooral ook als dé man om de kar vol met kikkers (vervoerorganisaties, consumentenorganisaties, decentrale bestuurders) bij elkaar te houden. Later deze week werd de naam van Leers genoemd als beoogd minister. We wachten het maar af.

Ook een groot overleg gehad over het Programma Hoogfrequentie Spoor (PHS). Dan komt echt de hele wereld langs. We spoorde door heel het land met de minister. Mooi dat we in ieder geval één variant bij Deventer (zie mijn blog van vorige week) van tafel hebben gekregen. Ook aandacht gevraagd voor de Flevolijn (bij Almere), Schiedam-Kethel, een opwaardering van de Veluwelijn en nog veel meer. Zie www.christenunie.nl voor een notitie die ik met mijn gewaardeerde medewerker Frank Visser gelanceerd heb. Voor mijn omschakeling is het erg goed om zo intensief weer met politieke inhoud en debatten bezig te zijn. Ik heb er deze week in ieder geval van genoten. Ook nog twee aangenomen moties deze week.

Naast overleggen ben ik nog met een aantal zaken buiten de Kamer bezig geweest. Zo heb ik maandagmorgen in het kader van de week van het onderwijs een gastles gegeven aan basisschool de Aquarel in Zwolle. Ik mocht de groepen 6, 7 en 8 toespreken, die op hun beurt ook voor mij erg veel vragen hadden. Maandagmiddag heb ik deelgenomen aan een forum o.l.v. Tom van't Hek tijdens een groot MBO-symposium. En 's avonds ben ik aangeschoven bij een dinerbijeenkomst met het college van B&W van de stad Utrecht. Leuk om o.a. mijn oud-collega Aleid Wolfsen weer eens te zien en te spreken. Dinsdag in het kader van de week van het onderwijs ook nog deelgenomen aan een beroepenwedstrijd. Ik mocht de strijd aanbinden met een aantal collega's en wist de 1e prijs te bemachtigen. Een fraaie bos bloemen en een fles met bubbels was de ereprijs die ik binnen wist te halen. Leuk. Vrijdag op uitnodiging van wethouder Ben Visser nog naar Urk geweest. Goed om mijn kennis over de visserij weer te actualiseren. Samen met CdK Verbeek ook nog aanwezig geweest bij de uitreiking van een duurzaamheidscertificaat aan een visser. Mooi voorbeeld van innovatie in de boeiende wereld van de visserij.

Nog één weekje werken en dan is het herfstreces. Daar kijk ik erg naar uit. Niet omdat ik aan vakantie toe ben. Maar wel omdat ik die week met een tweetal partijgenoten naar Curacao en Bonaire zal gaan. Een aantal dagen nadat de staatkundige veranderingen zijn doorgevoerd. Kortom, een bijzondere reis op een bijzonder moment.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'laatste hindernissen naar kabinet Rutte genomen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.