Mocht u een bijdrage kunnen leveren: doen!
Zaterdagavond om 22.30 uur was ik klaar met het schrijven van mijn wekelijkse weblog. Opeens slaat mijn computer uit en begint opnieuw op te starten. Weg weblog. Ik was de hele dag al op pad geweest en had geen puf meer om opnieuw te beginnen. Ook voorzag ik als ik dat gedaan had een opstand in familiekring. Er zijn ook bij mij grenzen aan wat ik mijn gezin kan aandoen. Daarom nu pas een weblog op maandag. Even een weekje terugkijken.
Het was de week van de behandeling van de begrotingen WWI en EZ. Het was de week van de eerste termijn van de behandeling van de Winkeltijdenwet. Iets waar we al lang naar uitgekeken hebben. In de media werd het vooral de week van JPB: gaat hij nu wel of niet. Over zo'n onderwerp kunnen we echt uren bezig zijn. Wat zeg ik, dagen en weken.
Dindag herhaalde ik voor de camera van het NOS-Journaal opnieuw dat Balkenende zelf had aangegeven dat de hele discussie over zijn vertrek naar Brussel 'flauwekul' was. Ook gaf ik opnieuw aan dat we in een tijd van crisis leven en dat iedereen nodig is om ons land door de crisis heen te loodsen. Dus ook de minister-president. Het waren teksten die ik drie weken daarvoor op ons congres al had uitgesproken. En vorige week waren ze in Suriname nog eens opgeschreven door een ANP-journalist.
Mijn collega Mariette Hamer (PvdA) sprak ongeveer dezelfde zinnen uit. Voor het NOS Journaal reden om er een journaalopening van te maken: PvdA en ChristenUnie vinden dat Balkenende niet weg mag. We zijn er de rest van de week behoorlijk zoet mee geweest. Andere media springen daar dan direct bovenop. Nu is enige discussie over de vraag of onze minister-president gaat vertrekken wel te begrijpen. Het is een onderwerp. Maar laten we het nu ook weer niet teveel uitvergroten. Niets zo onvoorspelbaar als de invulling van Europese posten. Vraag dat maar eens na bij oud-minister-president Lubbers. Word ongetwijfeld vervolgd.
Met name Cynthia Ortega was de afgelopen week behoorlijk druk met de behandeling van de hierboven genoemde onderwerpen: Winkeltijden en de begrotingen van WWI en EZ. Ze heeft het prima gedaan. Al was er erg weinig media-aandacht voor met name de begrotingsbehandelingen. Alleen de Winkeltijdenwet kreeg vanwege de discussie over de zondagopeningen enige aandacht. Onze jongerenorganisatie wist daar leuk op in te spelen door in een kooi op het Plein voor de Tweede Kamer te gaan zitten. Daarmee illustrerend dat met name kleine ondernemers het slachtoffer zijn van ruimere winkelopenstellingen; zij zijn de gevangenen van vrijere sluitingstijden. Als zoon van een kleine ondernemer kan ik dat uit eigen ervaring alleen maar bevestigen. De eerste termijn van de wetsbehandeling is nu in de Tweede Kamer geweest. Nu maar hopen dat het onderwerp snel wordt afgehandeld. De discussies hebben lang genoeg geduurd.
Ik moest vorige week weer een beetje op gang komen na de reis naar Suriname. Veel tijd om rustig op te starten was er overigens niet. Er lag weer werk genoeg. Zo ben ik vorige week naar een besloten bijeenkomst van de Evangelische Alliantie in Utrecht geweest. Met een groep christenleiders hebben we nagedacht over de tijd waarin we leven. Zulke momenten van reflectie zijn uiterst waardevol. Ook ben ik dagvoorzitter geweest van een congres over studentenpastoraat. Een vriendendienst aan de vertrekkend studentenpastor Philip Troost. Mooi om eens met iets heel anders dan politiek bezig te zijn.
In Zoetermeer heb ik vorige week een school bezocht (Picasso Lyceum) en gastlessen gegeven aan vmbo 4-tl. Altijd leuk om te doen. Het contact met de docente was tot stand gekomen tijdens de Vriendendag van de ChristenUnie. Vorige week ook enkele gesprekken gevoerd. Onder meer met ChristenUnie-raadslid Anja van den Dolder (Hardenberg) en een kraker uit Den Haag. Met laatstgenoemde had ik mailcontact gehad in verband met het initiatiefwetsvoorstel Kraken en Leegstand. Nu eens iemand die op basis van argumenten schreef en geen scheldmail (zoals ik er helaas veel gekregen had). Ik heb hem om die reden uitgenodigd en een uur met hem gesproken. Niet dat we het met elkaar eens werden, maar dit vind ik wel waardevol om te doen. Uitleg geven, verantwoording afleggen, is onlosmakelijk met mijn werk als Kamerlid verbonden.
Vanmorgen was ik al weer vroeg op pad. Ik heb de opening verricht van het zogenaamde Oekraine-huis in Veenendaal. Daar bivakkeren deze week vier mensen in een geïmproviseerde woning zoals je die in de Oekraïne veel kunt tegenkomen. Uiterst primitief dus. Een kleine ruimte waar vier bedden staan. De regen dit weekend had al voor de nodige wateroverlast gezorgd. Met deze actie hoopt Dorcas aandacht te vragen voor de voedselproblematiek in de wereld. Op allerlei manieren wordt er deze week geld en voedsel opgehaald om daarin iets te doen. Een druppel op een gloeiende plaat, maar toch. Zie www.dorcasvoedselactie.nl voor meer informatie. En mocht u een bijdrage kunnen leveren: doen! Onze problemen vallen echt in het niets bij wat veel mensen elders in de wereld mee maken.
Arie Slob
- Labels
- Arie Slob
- fractieblog
Archief > 2009 > november
- 28-11-2009 28-11-2009 18:00 - Media, iedere keer weer verrassend!
- 21-11-2009 21-11-2009 14:39 - 'Toch een fijn weekend allemaal'
- 14-11-2009 14-11-2009 14:02 - Kan de vlag uit?
- 07-11-2009 07-11-2009 11:55 - Minder grimmig en iets meer inhoud graag
- 02-11-2009 02-11-2009 14:00 - Mocht u een bijdrage kunnen leveren: doen!
Plaats het eerste bericht!