Rouvoet: ‘Praat niet óver jongeren, praat mét ze!’
Minister Rouvoet wil bevorderen dat ouders, opvoeders en beleidsmakers zich verdiepen in de leefwereld van jongeren, om hen verder te helpen op hun weg naar volwassenheid. Hij geeft een extra impuls van 18 miljoen euro aan vrijwillige inzet voor en door jongeren en gezinnen. "Er wordt veel gepraat – en ook geklaagd - over jongeren en de problemen die zij voor de maatschappij veroorzaken. Dan hoor je óf een oproep tot keihard optreden, óf de schouders worden opgehaald. Beide reacties getuigen van onverschilligheid en desinteresse in wat er in jongeren omgaat."
"Met die onverschilligheid moet het afgelopen zijn. Het is heel belangrijk dat volwassenen mét jongeren praten en zich medeverantwoordelijk voelen voor ‘onze’ jeugd. Jongeren kunnen zichzelf niet opvoeden. Zij hebben betrokken ouders en opvoeders daarbij hard nodig, namelijk om grenzen te stellen én perspectief te bieden."
Deze aanmoediging staat in de notitie ‘Onze jeugd van tegenwoordig’ die Rouvoet vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. De notitie beschrijft de leefwereld en leefstijl van jongeren, om tegenwicht te bieden aan de eenzijdige stereotypen over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Rouvoet: ‘Deze notitie is niet in de eerste plaats bedoeld om het gedrag van jongeren te veranderen. Het is vooral bedoeld om de houding van de samenleving ten opzichte van jongeren te veranderen. Zodat we niet spreken over ‘de’ jeugd van tegenwoordig, maar over ‘onze’ jeugd.’
18 miljoen euro
Om de betrokkenheid van ouderen en jongeren te bevorderen, stelt het kabinet 18 miljoen euro beschikbaar voor verschillende vormen van vrijwillige inzet voor en door jongeren en gezinnen. ZonMw, NJI en Movisie ontwikkelen dit programma. Er wordt onder andere gekeken naar manieren om professionals en gemeenten meer gebruik te laten maken van de vrijwillige inzet van burgers en zo het sociale netwerk (de civil society) rond kinderen en ouders te versterken. Aanvragen kunnen inmiddels worden ingediend bij ZonMw.
Minister Rouvoet ziet de vrijwillige inzet van en voor jongeren en gezinnen als een belangrijk onderdeel van de kabinetsactiviteiten rond burgerschapsvorming. ‘Wat je verantwoordelijkheden zijn in onze democratische samenleving leer je als kind niet alleen in het klaslokaal. Door je in te zetten voor de voetbalclub, scouting, carnavalsvereniging, milieuvereniging, kerk of moskee kom je in contact met nieuwe mensen en situaties. Zo leer je hoe de maatschappij werkt, wat je talenten zijn en hoe je die kunt inzetten.’
Omgekeerd vindt Rouvoet het heel belangrijk dat volwassenen zelf verantwoordelijkheid nemen voor de opvoeding van de jeugd, en problemen met jongeren niet afschuiven op professionele hulpverleners. ‘Jongeren hebben veel baat bij coaching door volwassenen, en opvoeders kunnen via gespreksgroepen heel veel van elkaar leren als het gaat om opvoeding.’
Opvoeddebat
Ook in het opvoeddebat staan betrokkenheid bij jongeren en het opvoeden van pubers centraal deze maand. Onder andere met columns van Dolf Janssen en Martine Delfos.
Links
- Jeugdnota: Onze jeugd van tegenwoordig Over de leefwereld en de leefstijl van jongeren
- Notitie Onze jeugd van tegenwoordig
- Opvoeddebat Een evenwichtige opvoeding is het beste wat je kinderen mee kunt geven. Maar wat is een evenwichtige opvoeding? En kun je opvoeden leren?
(Bron: Jeugd en Gezin.nl, 15 juni 2009 - Foto: Hermien Bruin)
- Labels
- André Rouvoet
Nieuwsarchief > 2009 > juni
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Rouvoet: ‘Praat niet óver jongeren, praat mét ze!’'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.