ChristenUnie: geef duidelijkheid over co-vergisting
Kamerlid Esmé Wiegman diende gisteren een motie in met het verzoek aan de regering om in overleg met het bedrijfsleven op korte termijn duidelijkheid te geven over de te gebruiken reststromen, zodat vergisters niet stil komen te liggen. Wiegman: ,,Onduidelijkheid over de definitie van reststoffen mag niet leiden tot het stilvallen van biogasinstallaties."
Een groot aantal vergisters is in de problemen geraakt doordat restproducten na vergisting (de digistaat) als afvalstof worden aanmerkt door de Algemene Inspectie Ddienstv (AID). Deze problemen zijn terug te voeren op de onduidelijkheid over de interpretatie van de positieflijst van organische materialen.
De regering laat in een brief (20 februari 2009) weten positief te staan tegenover de uitbreiding van toegelaten biomassastromen voor energieopwekking met onder meer vloeibare reststromen en reststromen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie (VGI). Volgens de ChristenUnie vormen ook GFT-afval en reststromen uit de agro-industrie een belangrijke bron van vergisting en levert co-vergisting een belangrijke bijdrage aan de groene stroomproductie. Dit sluit aan bij de afspraken zoals gemaakt in het convenant Schoon en Zuinig. Esmé Wiegman: ,,Onduidelijkheid over de definitie van reststoffen mag niet leiden tot het stilvallen van biogasinstallaties. Het kabinet moet snel helderheid geven welke producten zijn toegestaan zijn voor co-vergisting."
- Labels
- Ernst Cramer
- Esmé Wiegman
Nieuwsarchief > 2009 > maart
Geen berichten gevonden
Reacties op 'ChristenUnie: geef duidelijkheid over co-vergisting'
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.