Deze week stond in het teken van de aanloop naar het nieuwe politieke seizoen. Als fractie van de ChristenUnie hebben we ons enkele dagen teruggetrokken in de bossen van Putten/Garderen. We hebben ons onder meer beziggehouden met de politieke beschouwingen van september. Graag staan we er dan weer met een (financieel) solide verhaal. Dat verlangen heeft het kabinet ook, als we de media moeten geloven. Moeilijk doen over het tijdig verstrekken van begrotingsstukken aan de Tweede Kamer, maar ondertussen zelf het één naar het ander begrotingsvoorstel aan de media prijsgeven. Het beeld wat nu staat is nog niet helemaal helder. Zoals altijd zal de discussie weer gaan over de koopkrachtplaatjes. Is dit nu het “tweemaal modaalkabinet” (collega Ferd Crone in TROS-Kamerbreed) of vindt er echt reparatie van koopkracht plaats van de groepen in de samenleving die in de afgelopen jaren het meest hebben moeten inleveren (collega Blok in hetzelfde radioprogramma). Laat ik mijn oordeel nog maar even opzouten tot ik de stukken in handen heb. Dat zal nu de zaterdag voor Prinsjesdag worden.
Opvallend is wel dat in de media het kabinet weinig support krijgt voor de voorstellen. Zelfs de Telegraaf was vandaag (zaterdag 27 augustus) zeer kritisch. Het trucje van Zalm (eerst flink bezuinigen en tegen de verkiezingen weer wat strooien met voordeeltjes) lijkt uitgewerkt. Ook in de peilingen staat de coalitie structureel in de min. Opvallend vind ik dat uit de peilingen van Maurice de Hondt blijkt dat het draagvlak voor dit kabinet binnen de coalitie (met name ook de VVD) sterk aan het teruglopen is.
André Rouvoet is deze week nog te gast geweest bij het zogenaamd Christelijk-Sociaal Congres. Hij zou eerst samen met Balkenende spreken, maar het werd uiteindelijk Karien van Gennip. Een staatssecretaris die geschiedenis schrijft door inmiddels voor de tweede keer in een kabinetsperiode zwanger te zijn. Dit maal zelfs van een tweeling. Brinkhorst zal haar wel weer vervangen. Dat bleek de vorige keer ook niet zo’n probleem te zijn. De tekst die André tijdens het congres heeft uitgesproken is terug te vinden op
www.christenunie.nl.
Minister Veerman ligt onder vuur vanwege vermeende verkeerde praktijken met zijn landbouwbedrijven. Opvallend dat Oplaat (VVD) zich ook zo scherp heeft uitgelaten. Veerman heeft wel wat uit te leggen, maar ik heb sterk de indruk dat het een storm in een glas water is.
Afgezien van de begrotingsdiscussies en de aandacht voor Veerman was het politiek gezien erg stil deze week. Dan is de situatie in Duitsland op dit moment interessanter. Het Federaal Constitutioneel Hof heeft deze week de ontbinding van de Bondsdag grondwettelijk genoemd. Dat maakt definitief de weg vrij voor de verkiezingen van 18 september a.s. Hoewel Angela (Angie) Merkel met haar CDU/CSU in de peilingen ver voor ligt, is “Mediakanzler” Gerhard Schröder van de SPD aan een opmars begonnen. Zou daar bij hebben meegespeeld dat mevrouw Merkel in een interview de begrippen bruto en netto door elkaar heen haalden? Boeiend om de komende weken onze buren zo wat te volgen.
Komende week starten we weer met de vergaderingen. Ik heb onder meer een overleg over particulier onderwijs in de agenda staan. Ook zal ik volgende week de Tweede Kamer nog een keer voorzitten.
Reacties op 'week 34 - 2005'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.