week 8 - 2005

zaterdag 26 februari 2005 21:12

Dinsdag weer naar den Haag. Een beetje hectisch begin van de vergaderweek. André krijgt deze week het meeste voor de kiezen (nota botsende grondrechten en debat over verpleeghuiszorg). Omdat Tineke in Afrika zit (iets dat haar van harte gegund is) moeten André en ik ook nog onderwerpen van haar overnemen. Op haar terrein zijn juist deze week twee spoeddebatten (asielzoekers Congo en debat kerncentrale Borsele). Ik heb zelf nog (commissie)debatten over het onderwerp ‘politiek en media’ en ‘voortijdig schoolverlaten’. Het eerstgenoemde onderwerp intrigeert me al erg lang. Helaas is er veel te weinig tijd om met staatssecretaris van der Laan een diepgaand debat te hebben. Aan het slot van mijn bijdrage pleit ik voor een (communicatie) gedragscode voor bewindslieden.

Het is weer zaterdag. Tijd dus om mijn weblogdagboek te actualiseren. Zoals altijd kijk ik weer terug op een boeiend weekje. Ik geloof niet dat ik me in mijn tijd als Kamerlid ooit verveeld heb. Al zit er wel enige differentiatie in de mate van boeiendheid.
 
Na een plezierig verlopen zondag ben ik maandag weer uitgerust aan het werk gegaan. Ik mocht opdraven in den Haag om met de TCI de laatste hand te leggen aan de beantwoording van de Kamervragen. Daar kwamen we snel uit. Op naar de Kamerbehandeling. Die zal volgende week plaatsvinden. Voor het eerst in vak-K, zoals dat dan heet. In de loop van de  middag weer in Zwolle. Nog even hardgelopen, gegeten en daarna met de trein (Marjette had de auto nodig) naar Harderwijk voor een bestuursvergadering van Gave. Op de terugreis 40 minuten staan blauwbekken op het station van Harderwijk omdat er geen trein kwam opdagen. Leve de NS!
 
Dinsdag weer naar den Haag. Een beetje hectisch begin van de vergaderweek. André krijgt deze week het meeste voor de kiezen (nota botsende grondrechten en debat over verpleeghuiszorg). Omdat Tineke in Afrika zit (iets dat haar van harte gegund is) moeten André en ik ook nog onderwerpen van haar overnemen. Op haar terrein zijn juist deze week twee spoeddebatten (asielzoekers Congo en debat kerncentrale Borsele). Ik heb zelf nog (commissie)debatten over het onderwerp ‘politiek en media’ en ‘voortijdig schoolverlaten’. Het eerstgenoemde onderwerp intrigeert me al erg lang. Helaas is er veel te weinig tijd om met staatssecretaris van der Laan een diepgaand debat te hebben. Aan het slot van mijn bijdrage pleit ik voor een (communicatie) gedragscode voor bewindslieden. De afgelopen week/weken loopt het behoorlijk uit de hand. Minister Zalm die uitspraken doet op het terrein van zijn collega’s van Justitie en Binnenlandse Zaken (over bewaking kamerleden). Staatssecretaris Nicolai die zich over de landbouw uitspreekt (pleit voor afschaffing landbouwtoeslagen die ca. 60% van de inkomsten van agrariërs beslaat). Minister Bot en staatssecretaris van Geel die ‘voortijdig’ in de pers uitlatingen doen over kernenergie en de sluiting van Borsele. En niet te vergeten deze week minister Thom de Graaf die in een touringcar door Nederland reist om zijn gekozen burgemeester aan de man en vrouw te brengen. Een wanhoopsoffensief en op een moment dat de grondwetswijziging die nodig is om zijn plannen te realiseren nog steeds bij de Eerste Kamer ligt. Is er nog enige regie? Mooie taak voor de MP. Een gedragscode voor bewindslieden zou hem daarbij wel van pas komen. Nu heeft hij er ogenschijnlijk geen enkele greep op. U ziet het. We denken mee met onze MP.
 
De plannen over de gekozen burgemeester zullen eerdaags onderwerp zijn van coalitieoverleg. Dat belooft wat. De fractievoorzitters van CDA, VVD en D66 + enkele bewindslieden gaan bekijken hoe het nu verder moet met dit beladen onderwerp.  Zet de speeltjes van D66 maar weer op de rommelzolder, zou mijn advies zijn. Het is mooi geweest. Dat vind de Graaf natuurlijk niet. Hij toert niet voor niets door het land en heeft gisteren al de nota naar aanleiding van het verslag over het wetsvoorstel van de gekozen burgemeester naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat is echt heel erg snel. Ik heb begrepen dat men het graag snel wilt behandelen. Dat kan pas als de huidige benoemingswijze van de burgemeester (kroonbenoeming) uit de grondwet is gehaald. Zoals eerder aangegeven ligt deze grondwetswijziging nog bij de Eerste Kamer. Het zou staatsrechtelijk absoluut verkeerd zijn om vooruitlopend op deze grondwetswijziging het wetsvoorstel alvast in de plenaire zaal te bespreken. Daar werk ik niet aan mee.
 
Donderdag het debat over voortijdig schoolverlaten met van der Hoeven en Rutte. Het gaat gelukkig iets beter met het terugdringen van het aantal schoolverlaters, maar we zijn er nog lang niet. Donderdagmiddag ben ik nog aanwezig bij een spoeddebat over de doorgifte van programma’s van de publieke omroepen via de kabel én het spoeddebat over de sluiting van Borsele. Ik uit mijn ongenoegens over het voortijdige communiceren van de bewindslieden (dat lucht lekker op), geef aan dat ik weinig nieuwe argumenten zie om tegen sluiting van Borsele te zijn, staatssecretaris van Geel trekt een klein boetekleedje aan, Boris van der Ham spreekt uit dat D66 vasthoudt aan de sluiting van Borsele en GL en de PvdA pleiten voor uitvoering van het regeerprogramma. Je blijft je verbazen in de Haagse arena.
 
Verbazen blijft ook de VVD. De hele week wordt er in de Tweede Kamer gesproken over botsende grondrechten. Een zeer evenwichtige kabinetsnota over dit onderwerp maakt onder meer duidelijk dat er geen sprake is van hiërarchie in grondrechten en dat het niet zo is dat gelovigen in Nederland zich meer kunnen veroorloven dan niet-gelovigen. In het debat in de Tweede Kamer wordt daar zeer indringend over gesproken en conclusies getrokken. Een dag na het debat valt de VVD in haar zogenaamde Liberaal Manifest weer terug in de oude denkbeelden. Toch de kabinetsnota en het verslag van het debat nog maar eens nalezen, beste liberalen. Cornielje toont weer ruggengraat door zich tegen deze onderdelen van het Liberaal Manifest uit te spreken. Een paar dagen voordat het Manifest naar buiten kwam heeft van Aartsen de gekozen informateur al omarmd. Hier is echt sprake van voortschrijdend inzicht. Een paar maanden geleden is dit idee in de Tweede Kamer al aan de orde geweest en waren de liberalen nog tegen. Zou dit het antwoord zijn van Van Aartsen op de vermeende comeback van Hans Wiegel?
 
De PvdA komt deze week met een discussienotitie van 12 pagina’s over de onderwijsvrijheid naar buiten. Hoewel men aangeeft de vrijheid van onderwijs intact te willen houden, staan een aantal standpunten daar behoorlijk haaks op. Enig besef van onderwijsrecht zou wel handig zijn. Maandagmorgen mag ik in het Radio-1 programma De Ochtenden met PvdA-collega Mariët Hamer hierover in discussie. Leuk begin van de werkweek.
 
Vrijdag werk ik voor een deel thuis. Ook ga ik nog naar een vergadering van de Raad van Toezicht van de Zorgcombinatie Zwolle e.o. waarvan ik lid ben. Het debat over de verpleeghuiszorg blijkt zijn sporen wel nagelaten te hebben.
 
Zaterdagmorgen ben ik bij een landelijke bijeenkomst van onze bestuurdersvereniging in Harderwijk. Een soort startdag voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. De opkomst is veel hoger dan verwacht en er zijn veel jonge mensen. Een bewijs dat er leven in de basis van de ChristenUnie zit. Geweldig. ’s-Middags werk ik aan mijn bijdrage voor het debat over integriteitsbeleid van aanstaande dinsdag. Dat zijn onderwerpen die mij wel kunnen boeien. Jammer dat dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer zolang is blijven liggen.
 
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 8 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.