Dagboek Arie Slob - week 14 2003

vrijdag 04 april 2003 21:14

Om 10.00 uur begint het overleg met minister Veerman over de vogelpest. Inmiddels het vijfde overleg over dit onderwerp. Met een terugkerend refrein: opnieuw weer veel nieuwe geruimde bedrijven en dieren. Aantallen die je verbeeldingskracht te boven gaan. De definitieve volledige ruiming van de Gelderse Vallei noem ik een nederlaag. Dit hadden we heel graag willen voorkomen. S’-Middags opnieuw een overleg met minister Veerman. Nu over de draaiboeken MKZ en Klassieke Varkenspest die we meestal afkorten met KVP. Ik vergis me als ik het op een bepaald moment heb over katholieke varkenspest. Laten we een kaarsje aansteken, reageert voorzitter Theo Meijer ad rem.

Zondag 30 maart

Vandaag begint de zomertijd. Dat betekent voor ons erg vroeg uit bed. We hebben vroeg kerkdienst (08.45 uur). Gaap. De dienst maakt overigens veel goed. Het is opnieuw mooi weer. Marjette en ik gaan tussen de middag samen wandelen op een landgoed bij Dalfsen. Karen gaat/moet – in eerste instantie heftig protesterend – met ons mee. Het wordt toch nog een leuke wandeling. ’s-Middags weer naar de kerk. En ’s-avonds gaan we op verzoek van Lotte courmetten. Dat smaakt. Als toetje nog naar de bijbelstudieclub. Na zo’n dag ben je zowel fysiek als mentaal zeer gevoed. We kunnen de nieuwe werkweek weer in.

Maandag 31 maart

’s-Morgens thuis aan het werk. Ook nu ligt er weer genoeg voor de komende week. ’s-Middags heb ik een ontmoeting met de denktank van GMV-agrariers. Een prima ontmoeting die –naar ik hoop- een goede basis legt voor samenwerking in de komende jaren. De oorlog in Irak lijkt in een tijdelijke impasse te verkeren. Dat geldt niet voor de informatie. Aan het eind van de avond komt er witte rook uit de schoorsteen: CDA en PvdA zouden een financieel akkoord bereikt hebben. Eerst de doorberekeningen maar eens afwachten, maar als dit doorgaat zal dat veel maatschappelijke weerstand op gaan roepen. Vraag is ook of de koppeling van de uitkeringen aan de lonen overeind zal blijven. Je kunt je toch niet voorstellen dat de PvdA dat los zal laten. Vreemd eigenlijk dat ik zoiets van het CDA eerder zou verwachten.

Dinsdag 1 april

Vroeg naar den Haag. Ik ben om 09.00 uur al op mijn werkkamer. Post wegwerken en me verder voorbereiden op te voeren overleggen. ’s-Morgens ook fractievergadering. Dat duurt deze keer wel heel erg lang. Tussen de middag ben ik nog bij een persconferentie van de Dierenbescherming over de evaluatie van de Flora en Faunawet. Minister Veerman krijgt een dossier met pittige kritiek op het 1e jaar van functioneren van deze wet overhandigd. Voor een deel terechte kritiek als je beseft dat met name CDA en VVD van hun na mei verworven macht gebruik hebben gemaakt om gaten te schieten in een net in werking getreden wet. Krista van Velzen (SP) en ik zijn de enige Kamerleden die aanwezig zijn bij de persconferentie. Ik neem maar een paar persmappen mee voor Bas van der Vlies (SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA). Kunnen ze hun stemgedrag van het afgelopen jaar op dit dossier nog eens overdenken. Na de mondelinge vragen en het stemmen, heb ik nog een korte procedurevergadering van de commissie BZK. Daarna vertrek ik naar huis. Kan ik nog thuis eten en ook s’-avonds verder werken. Thuis hoor ik dat Lotte de meester en klas in de maling heeft genomen door te zeggen dat ze weer opnieuw geopereerd moet worden. Ze was maandagmiddag voor controle naar het ziekenhuis geweest. Dat is weer eens een andere 1 april-grap dan te zeggen dat je veters los zitten. Gelukkig gaat het goed met Lotte en is er van een nieuwe operatie geen sprake.

Woensdag 2 april

Opnieuw vroeg naar Den Haag. Achteraf gezien zeer verstandig. Achter mijn goed doorrijdende trein blijken later grote vertragingen op te zijn getreden. Daar heb ik geen last van gehad. Om 10.00 uur begint het overleg met minister Veerman over de vogelpest. Inmiddels het vijfde overleg over dit onderwerp. Met een terugkerend refrein: opnieuw weer veel nieuwe geruimde bedrijven en dieren. Aantallen die je verbeeldingskracht te boven gaan. De definitieve volledige ruiming van de Gelderse Vallei noem ik een nederlaag. Dit hadden we heel graag willen voorkomen. S’-Middags opnieuw een overleg met minister Veerman. Nu over de draaiboeken MKZ en Klassieke Varkenspest die we meestal afkorten met KVP. Ik vergis me als ik het op een bepaald moment heb over katholieke varkenspest. Laten we een kaarsje aansteken, reageert voorzitter Theo Meijer ad rem. Het belang van deze draaiboeken is groot. Het zijn de spoorboekjes bij het uitbreken van een dierziekte. Met de wetenschap van de ervaringen bij o.a. de MKZ en nu weer de vogelpest is het vaststellen van deze draaiboeken geen vrijblijvende zaak. Nadine en ik zijn er lang mee bezig geweest. We lanceren ook een nieuw voorstel als alternatief voor de strafkortingen die bij de MKZ tot zoveel commotie hebben geleid. Het overleg is aan het begin van de avond pas afgelopen. Ik haast me naar het station en eet in de trein wat snel gekochte broodjes. Thuis schuif ik bij Aron aan voor de buis om het laatste stukje van de interland Moldavie-Nederland te zien. Weinig verheffend.

Donderdag 3 april

Het valt me op dat de berichtgeving over de oorlog in Irak op Teletekst al naar het onderste rijtje is verplaatst. De opmars naar Bagdad verloopt redelijk snel. Maar dat zegt nog niet zoveel. Wat gebeurt er straks in Bagdad? Verschrikkelijk vind ik de beelden die ik op televisie zie van burgerslachtoffers. Ik vertrek vandaag wat later naar den Haag. Nu kan ik Karen nog wegbrengen naar school. Dat gaat me niet makkelijk af. Al vanaf maandag loop ik met spit in mijn rug rond. Het is er behoorlijk ingeschoten. Vanmorgen heb ik er het meeste last van. Ik voel me een oude man. In de loop van de dag trekt het goed bij. In de Kamer gekomen werk ik mijn post weg, eet met een aantal medewerkers en woon de regeling van werkzaamheden bij. Er is even wat commotie als de SP op een weinig elegante manier een overleg naar zich toe probeert te trekken. Jelte van Nieuwenhoven werpt zich voluit in de strijd. Zo gaan we niet met elkaar om, is haar boodschap. Daarna spreek ik een uur met een groep havo-4 leerlingen van een katholieke school uit Wassenaar, Ze stellen goede vragen over onderwerpen als de AEL, de oorlog in Irak, sexuele intimidatie en voetbalvandalisme. Bij het laatste onderwerp kan ik iets over mijn eigen ervaringen vertellen. Om misverstanden te voorkomen: niet als vandalist! Ik zie aan sommige blikken dat ze mij opeens met andere ogen bekijken. Dat wordt later bevestigd door hun leraar. Ik krijg ook de gelegenheid om iets te zeggen over mijn motivatie om als christen in de politiek actief te zijn. Ook de daarop volgende vragen over leven en dood (abortus – euthanasie) bieden mogelijkheden om dat te illusteren. Al met al een fijn gesprek. Dat geldt ook voor een gesprek met Nadine en Leon Meijer (Eurofractie ChristenUnie) over de Europese landbouwpolitiek. Leon weet daar veel van. Ik ga daarna naar een rondetafelgesprek over de vogelpest. Ruim drie uur lang praten we met betrokkenen (productschap – burgemeesters getroffen plaatsen – klankbordgroep) over de gevolgen van de vogelpest. Met in ons achterhoofd de wetenschap dat de vogelpest nu ook in Brabant is getraceerd. De minister heeft me daarover vanmiddag laten opbellen. Als commissie krijgen we al onder embargo een brief onder ogen die duidelijk maakt dat de minister er bovenop zit. De noodzaak van een spoedoverleg valt daarmee weg.

Vrijdag 4 april

s-Morgens naar Amersfoort. Ik reis in bus en trein mee met onze vriendinnen Erna en Alice die op weg zijn naar de Huishoudbeurs. Zo heeft iedereen zijn eigen tijdbestedingen. Ik heb een vergadering op het partijbureau. Begin van de middag ben ik weer in Zwolle. Nog uitgebreid contact gehad met een verslaggever van 2Vandaag over de vogelpest. Van hem hoor ik dat de vogelpest nu ook in Limburg gesignaleerd is. Verschrikkelijk. In het zuiden van Nederland bevinden zich ongeveer 40 miljoen kippen. De ramp is niet te overzien. Om 15.00 uur breng ik met collega en stadgenoot Co Verdaas (PvdA) een eerste werkbezoek aan een wijk in Zwolle. Wij hebben gekozen voor de wijk Kamperpoort. Een wijk die in zijn geheel geherstructureerd zal worden. Dat vraagt nogal wat, wordt ons duidelijk. We worden o.a. toegesproken door wijkwethouder Jaap Hagedoorn. In de wijk spreken we met verschillende mensen (de eerste bewoner die ik op straat aanspreek, blijkt een ChristenUnie-stemmer te zijn!) en bezoeken we het twee weken geleden geopende buurtmuseum. Heel bijzonder. Tegen 18.00 uur ben ik weer thuis. 's-Avonds aan bijdragen voor twee overleggen voor volgende week gewerkt.

Zaterdag 5 april

's-Morgens uitgeslapen. Heerlijk. Daarna met Marjette op autojacht. We zijn op zoek naar een nieuwe auto. Onze auto van bijna 9 jaar oud bereikt haar grenzen. Opvallend hoeveel de inruilprijzen kunnen verschillen. s'-Middags en 's-avonds werk ik verder aan de bijdragen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 14 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.