'Niemand in Den Haag kan om Joël Voordewind heen'
"Niemand kan in Den Haag om hem heen. Vicefractievoorzitter Joël Voordewind van de ChristenUnie is het meest zichtbare Kamerlid van zijn partij. Hij weet zijn zin te krijgen en strijkt glimlachend ministers en de premier tegen de haren in." Zo opende het Nederlands Dagblad afgelopen weekeinde een paginagroot interview met het ChristenUnie-Kamerlid Voordewind.
Voordewind praat niet graag over zichzelf. In de twee jaar dat hij ChristenUnie vertegenwoordigt in het parlement gaf hij nog geen één persoonlijk interview. "Moet dat nou echt, dat persoonlijke? Dat is toch niet interessant. Kunnen we het niet over de inhoud hebben", zegt hij ook tegen de ND-interviewers.
Vrienden
Voordewind maakt toch een uitzondering en vertelt openhartig over zichzelf. Hij laat wat van zijn gedrevenheid zien die hem zijn levenlang al kenmerkt. ‘Wat dat betreft is Voordewind geen steek veranderd. Als hulpverlener spande hij zich jarenlang in voor weduwen, vervolgden en ontheemden. En dat doet hij als Kamerlid nog steeds', schrijven de interviewers. "Ik zit in de politiek om dingen te veranderen. Als ik daar vrienden mee maak is het mooi, als ik daar geen vrienden mee maak, nou ja...".
Voordewind heeft boven alles een hart voor mensen die vervolgt worden om hun geloof. En ook voor kinderen. Een succes die hij noemt is de acht miljoen euro die nu structureel jaarlijks beschikbaar is om een weesuitkering op te zetten voor aidswezen in Afrika, zodat ze niet in de kinderarbeid of prostitutie terecht komen.
Gezin
Het gezin staat centraal bij Voordewind. Zo diende hij een motie in bij Defensie die zei dat vaders met kinderen jonger dan één jaar niet op missie naar het buitenland hoeven. Bij Jeugd en Gezin kwam Voordewind met het idee voor huwelijks- en relatiecursussen op de proppen. Dat is door gezinsminister Rouvoet overgenomen in de gezinsnota.
Voordewind ziet zichzelf wel als een strateeg. Hij was eerder beleidsmedewerker en campagneleider bij de ChristenUnie. Gezinsstructuren vormen een rode draad door zijn portefeuilles.
Jezus
Het Kamerlid ziet de preek van Jezus in Lucas 4 als basis voor zijn politiek handelen. Jezus zegt het als ‘zijn missie te zien om gevangen vrij te zetten, de blinden te laten zien en de onderdrukten te bevrijden. (...) Als ChristenUnie mogen wij ook tekenen van hoop laten zien en doorgeven. We moeten ons dus niet neerleggen bij verslavingen, bij de opvatting ‘eenmaal een crimineel, altijd een crimineel' of bij de armoede in Afrika.'
Dat de ChristenUnie nu juist pleit voor een blowverbod onder de 21, niet meer roken in de auto en relatietherapie, is volgens Voordewind geen teken van meer banden opleggen aan de mensen. "Het is onze bijbelse opdracht het goede te zoeken voor het land. Mensen kunnen zeggen: Dat is betuttelend. Maar dat zeiden ze ook over de autogordel, toen die verplicht werd. Daar hoor je nu ook niemand meer over."
PvdA
Over zijn verleden als beleidsmedewerker van de PvdA zegt Voordewind: "Na mijn studie ben ik 1991 bij de PvdA uitgekomen. Met name vanwege Jan Pronk, die heel duidelijk politiek handelde vanuit zijn christelijke overtuiging. Toen al keek ik met pijn in het hart naar de PvdA-standpunen over euthanasie en abortus, maar ik kwam uit de evangelische hoek: de RPF had destijds toch een reformatorische insteek en had op het gebied van emancipatiebeleid, de EU, de VN, de doodstraf en milieubeleid standpunten waar ik niet erg blij van werd. En van het GPV mocht je als evangelische geen lid worden."
Bekering
Door de komst van Rouvoet kwam Voordewind tot een politieke ‘bekering'. "Toen hij aanschoof kwam de naderuk veel meer te liggen bij het christelijk-sociale. Wat Obama is voor Amerika, was Rouvoet voor de ChristenUnie: meer nadruk op milieubeleid, opkomen voor de kwetsbare groepen in de samenleving, voor vluchtelingen. Vanaf toen kon ik me ook steeds beter vinden en ben ik me ook gaan oriënteren op de RPF. Toen in 1999 de aanloop naar het ontstaan van de ChristenUnie begon, ben ik echt actief geworden. Toen dacht ik: dit is mijn moment." Aan het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie heeft hij meegeschreven: "Ik kan daar ook echt helemaal achter staan."
In de bijlage het integrale ND-interview met Joël Voordewind. Daarin vertelt hij onder meer waarom hij vroeger Jos heette.
(foto: Voordewind bezoekt christenen in Irak, Ruben Timman, www.nowords.nl)
Nieuwsarchief > 2008 > december
Geen berichten gevonden
Reacties op ''Niemand in Den Haag kan om Joël Voordewind heen''
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.