5 juli - week 27 - 2008
Het zomerreces is begonnen. Maar voordat het zo ver was is er in de afgelopen week nog veel werk verzet. Waaronder het voeren van een aantal grote debatten. Ondermeer over embryoselectie, het kabinetsstandpunt over de commissie Bakker en de AWBZ. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben we circa twee uur gestemd over een 27 pagina's grote stemmingslijst. Het leverde voor de ChristenUnie een aantal prachtige resultaten op. Als fractie hebben we na de stemmingen het vergaderseizoen met gebed afgesloten. Er was en is veel reden voor dankbaarheid. En ook blijdschap dat we na een zeer intensief jaar het nu even los kunnen laten.
Veel belangstelling was er deze week voor het afsluitende debat over embryoselectie. Ik heb vorige week in mijn weekweblog al uitgelegd waarom de ChristenUnie alles afwegende zich in het kabinetsstandpunt kon vinden. Onze woordvoerder Esmé Wiegman heeft in het kamerdebat ook gedaan. De reacties van de collega-woordvoerders waren divers. Er waren er -o.a. een tijdens het debat volledig uit de toon vallende Mark Rutte - die beweerden dat de ChristenUnie een draai van 180 graden had gemaakt. Ik gun deze mensen graag hun werkelijkheid.
Als ChristenUnie hebben we naar eer en geweten een strakke inkadering kunnen realiseren van de regelgeving rond embryoselectie. Dat was niet eenvoudig. En inderdaad, dit is niet ons politieke en ethische-ideaal, maar gegeven de (juridische) situatie een verbetering van de huidige situatie. Blij met de erkenning van mensen als professor Jochemsen (Lindeboom Instituut) die dat als geen ander kunnen beoordelen.
Ik permitteer me wel een enkele opmerking over de houding van de SGP. Ik heb er begrip voor dat de SGP de gekozen lijn niet steunt. Zij dragen geen regeringsverantwoordelijkheid en zijn niet verplicht de (juridische) regelgeving uit 2003 als vertrekpunt voor hun afweging te nemen. Het heeft me echter wel geraakt dat met name de heer van der Vlies weinig recht heeft gedaan aan onze positie. Maar ook niet aan de wezenlijke wijzigingen die er aantoonbaar zijn ten opzichte van de eerder hernomen brief van staatssecretaris. In een zeer discutabele Netwerkuitzending van deze week gaf hij zelfs aan dat onze geloofwaardigheid in het geding was. Tijdens het debat deze week vond ik zijn inbreng onnodig hard. Nogmaals, ik heb er begrip voor dat de SGP deze lijn niet steunt. Maar met de nu gekozen bewoordingen en houding verwijdert de SGP zich doelbewust - en in mijn ogen onnodig ver - van de ChristenUnie. Juist van 'medestrijders' op het gebied van de medische ethiek had ik iets meer begrip verwacht voor de moeizame afweging die wij hebben moeten maken. Het is niet anders.
Deze week ook de nodige aandacht gehad voor het initiatief-wetsvoorstel anti-kraak. Als alles goed gaat zal het wetsvoorstel eind augustus bij de Raad van State liggen. Erg leuk om met een aantal collega's hieraan te werken. Zoiets moet je als kamerlid een keer meegemaakt hebben.
Ik heb -zoals altijd - deze week ook weer een aantal gesprekken gevoerd. Onder andere met oud-minister Veerman, staatssecretaris Huizinga en Edward de Kam en Teun Visser (Youth for Christ). Ik geniet er altijdvan om over allerlei onderwerpen te spreken en mijn kennis op die manier verder uit te breiden. Deze week ook nog opnamen gehad voor Het Gesprek en voor het radioprogramma 'met het oog op morgen'. Vooral terugkijken op het afgelopen half jaar. Stof genoeg.
De voorjaarsnota heeft deze week ook het nodige losgemaakt. Er bleek nog 150 miljoen incidenteel voor dit jaar te besteden te zijn. Daarover hebben we in de coalitie afspraken gemaakt. Voor ons betekende dit dat we geld konden regelen voor een aantal belangrijke projecten. Onder meer voor hulp aan tienermoeders en/of vaders (een belangrijk project van VBOK en FIOM), uitstapprogramma's voor prostituees (een oude wens van de ChristenUnie, afgesproken in het coalitieakkoord maar vanwege geldgebrek nog niet opgepakt) en een aantal projecten op het gebied van waterbeheer (in Friesland en Overijssel) en openbaar vervoer. Al onze amendementen op dit vlak kregen een meerderheid in de Tweede Kamer.
Zo kun je als regeringsfractie mooie punten uit ons verkiezingsprogramma realiseren. Waarvan acte. Dat gebeurde deze week meer. Ik denk o.a. de uitspraak van de Tweede Kamer dat de gemeenteraden niet verkleind zullen worden. Zonder de inzet van de ChristenUnie was dat anders verlopen. Ook de afspraak dat er geen alcoholreclames voor 21.00 uur mogen worden uitgezonden is deze week in wetgeving vastgelegd. En fijn was ook de aanname van een motie van Joel Voordewind dat uitsprak dat er geld moet komen voor de Assyrische-christenen die min of meer opgesloten zitten in de Ninevévlakte in Noord-Irak. Minister Verhagen heeft deze week ook toegezegd extra aandacht aan deze christenen te zullen geven. Zo heeft Joels reis naar Noord-Irak een prima vervolg gekregen in de Tweede Kamer.
Zeer goed nieuws was deze week de bevrijding van Ingrid Betancourt. Wat een ontroerende beelden waren dat. Ik hoop dat deze vrouw - en de andere vrij gekomen gijzelaars - weer snel hun plaats in hun gezin en de samenleving zullen kunnen innemen. Dat lijkt me niet eenvoudig na alles wat ze meegemaakt hebben.
Dit is mijn laatste weblog voor dit moment. Ik meld me eind augustus weer. Hoop dat ik dan lekker uitgerust ben van mijn vakantie en kan vertellen wat ik in de overige weken van het reces allemaal gedaan hebt. Het ga u allen goed.
- Labels
- Arie Slob
Reacties op '5 juli - week 27 - 2008'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.