9 februari - week 6 - 2008

zaterdag 09 februari 2008 11:27

Joran van der Sloot. Deze naam stond in de afgelopen week centraal in Nederland. En zelfs ook daarbuiten. Ik behoor tot de zeven miljoen Nederlanders die de uitzending van Peter R. de Vries hebben gezien. Het leverde bij mij gemengde gevoelens op. Je weet dat je als kijker medeplichtig bent aan een groots opgezet mediaspektakel met Peter R. de Vries in de hoofdrol. Je ziet veel, maar wij weten niet wat er niet uitgezonden wordt. Dat zou een ander beeld kunnen opleveren. Het beeld van Joran van der Sloot dat we wel te zien kregen was overigens ontluisterend. De beelden van de rouwende moeder van Natalee Holloway vond ik eigenlijk niet uitzendwaardig. Nogmaals, gemengde gevoelens bij deze uitzending. Al zou het wel fijn zijn als dit 'speurwerk' een bijdrage zal leveren aan de oplossing van deze zaak.

In de Tweede Kamer hebben we ervoor gekozen om niet over deze zaak te debatteren. De PVV wilde dat als enige fractie wel doen met als argument dat heel Nederland erover sprak. Dat is niet echt een argument. Op het moment dat het Openbaar Ministerie met een onderzoek bezig is, past het de politiek om op enige afstand te blijven. Ik sluit niet uit dat op een later moment er wel een debat zal komen. De inzet van infiltranten door televisiespeurders en de waarde van het via hen verkregen 'bewijsmateriaal'  is zeker een keer een debat waard. Dan wel graag los van een hype.

Deze week is er in de Tweede Kamer wel over andere zaken gedebatteerd. Cynthia Ortega bijvoorbeeld over de (informele) kinderopvang. Daar zijn we nog niet uit met verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma. En namens onze fractie heeft Ernst Cramer debatten gevoerd over de kilometerheffing en de geluidsoverlast bij Schiphol. Stuk voor stuk aangelegen thema's.

Over de kilometerheffing hebben we duidelijke afspraken gemaakt in het coalitieakkoord. Daarin kunnen we zelfs lezen dat deze kabinetsperiode de kilometerheffing (niet het bezit, maar het gebruik van motorrijtuigen belasten) zal worden ingevoerd. Het kabinet heeft in het beleidsprogramma (juni 2007) aangegeven meer tijd nodig te hebben voor de kilometerheffing.

Ik ben daar namens de ChristenUnie niet direct mee akkoord gegaan, maar heb gevraagd om nadere onderbouwing. Die onderbouwing hebben we gekregen en is overtuigend. De invoering van een kilometerheffing voor een motorrijtuigenpark van meer dan 8 miljoen voertuigen vraagt veel. Deze periode alles regelen in wet- en regelgeving, in 2011 concreet starten met vrachtauto's en daarna tot 2016 de rest van het motorrijtuigenpark. Een uitdagende klus voor een flitsende minister van Verkeer en Vervoer.

Jammer dat minister Eurlings deze week toch wat slagen om de arm hield. Hij heeft meer tijd gekregen dan in het coalitieakkoord was afgesproken en moet nu niet in deze fase al gaan speculeren over nog verdere vertragingen. Daar is ook geen enkele reden voor. Dat geldt overigens ook voor vrijstellingen voor motorfietsen van de kilometerheffing. Een wens van de CDA-fractie, ik weet het, maar dat kan alleen als ook de andere coalitiefracties het daarmee eens zijn. In het coalitieakkoord hebben we geen categorieen weggebruikers uitgezonderd. 

Er zijn ook bezwaren te noemen om dat voor motorfietsen wel te gaan doen. Zo zorgen ook motorfietsen voor congestie op de wegen, zijn motorfietsen veelal minder schoon dan auto's en zal vrijstelling zorgen voor meer motorfietsen op de weg. We weten dat motorfietsen achttien keer meer risico hebben om een dodelijk ongeluk te krijgen. Dat geldt ook voor de afbouw van de BPM. Het CDA zegt naar 0  terug te willen. Dat staat op gespannen voet met gemaakte afspraken in het coalitieakkoord (afbouw naar rato). Kortom, hier moeten we het nog maar eens over hebben. En graag enige zorgvuldigheid in de discussie.

Deze week aanwezig geweest bij een besloten bijeenkomst van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk instituut van de PvdA. Ik was gevraagd iets te zeggen over de ChristenUnie. Erg leuk om te doen. Boeiend ook om in zo'n setting te spreken. Omdat het een besloten bijeenkomst was, laat ik het verder hierbij. Mijn woordvoerder Sjirk Kuijper was er overigens ook bij. Hij heeft desgevraagd in het Nederlands Dagblad  een artikel geschreven over de hype rond de pornofilm Deep Throat. Het artikel is terug te vinden op www.christenunie.nl. Over dit onderwerp ging hij ook op een overtuigende manier in debat met RTL-journalist Frits Westert tijdens het televisieprogramma de leugen regeert. 

In de komende week zal er een uitgebreid interview met mij in HP/De Tijd staan. Bijzonder om te zien hoe zo'n interview verloopt en wat een journalist uiteindelijk op papier zet. Alleen al als het om de volgorde van de vragen gaat is er verschil tussen het feitelijke interview en het verhaal dat afgedrukt wordt in het blad. In de versie die ik voorgelegd kreeg zaten zelfs vragen die niet eens gesteld waren. Journalistiek blijft een boeiend verschijnsel.

Tot slot: Rita Verdonk. De afgelopen weken klonk regelmatig in de Tweede Kamer de vraag: waar is Rita? We zien haar alleen dinsdagmiddag bij het vragenuurtje en de stemmingen. De rest van de tijd is Rita bezig te bouwen aan haar beweging. Onder andere door geld in te zamelen. Begin april schijnt er zelfs een heus event op het programma te staan. Als je daar bij wilt zijn moet je wel betalen. Hoe dichter bij Rita hoe hoger de rekening. Laat ik nu in de Tweede Kamer heel dicht bij Rita zitten. Er zit alleen een gangpad tussen. Ik ben benieuwd welke rekening ik straks opgestuurd zal krijgen!

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '9 februari - week 6 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.