1 december - week 48 - 2007
Afgelopen vrijdag nam het kabinet twee belangrijke besluiten. Allereerst werd besloten de de missie naar Uruzgan met twee jaar te verlengen. Als fractie hadden we ons daar al voor open gesteld. Daarnaast werd ook besloten om de zogenaamde kilometerbeprijzing voor het autoverkeer in te gaan voeren. Een maatregel waar de ChristenUnie al tien jaar geleden (als eerste) zich voor heeft uitgesproken. Eindelijk gaat het er van komen.
Prachtig om als regeringspartij mee te maken dat er onderwerpen worden opgepakt die in de afgelopen jaren nooit tot besluitvorming in het kabinet zijn gekomen. Zoals dus de beprijzing van het autoverkeer. Als ChristenUnie hebben we dit onderwerp ook bij de coalitieonderhandelingen ingebracht. We zijn als fractie blij met de gekozen variant. Dit is meer dan wat het kabinet een betekenisvolle stap noemt. Het gaat er gewoon van komen. Al zal de uitrol over deze kabinetsperiode heengaan. Dat is niet vreemd met een autopark van circa 8 miljoen voertuigen. Alle vertrouwen overigens in minister Eurlings die voor dit onderwerp bestuurlijk verantwoordelijk is.
Ernst Cramer moest met deze minister in de afgelopen week in debat over de Zuiderzeelijn. Het kabinet heeft definitief besloten niet met de ZZL door te gaan, maar te kiezen voor een alternatief pakket aan stuctuurversterkende maatregelen. Als ChristenUnie hebben we ons daar -allesoverziend - bij neergelegd. Het pakket wordt nog wel verder uitgebreid (160 mln erbij) na ingrijpen van ChristenUnie, CDA en PvdA. Ik begrijp de gevoelens van veel Noordelingen bij het afblazen van de ZZL goed, maar men kan niet ontkennen dat het Noorden met het alternatief veel geld en kansen krijgt om zich verder te ontwikkelen.
De beslissing over Uruzgan is deze week ook niet gemakkelijk geweest. Als fractie hebben we ons daar in de afgelopen maanden ook intensief mee beziggehouden. Ook in partijverband is er over gesproken en uiteraard ook met onze bewindspersonen. Zoiets doe je niet even op een achternamiddag. Ik heb veel respect voor de wijze waarop minister Eimert van Middelkoop in de afgelopen maanden met dit onderwerp is beziggeweest. Ga er maar eens aanstaan. In de komende drie weken zal nu het debat in de Kamer verder gevoerd worden. Dat zal Joel Voordewind namens onze fractie doen. Ik heb daar alle vertrouwen in.
Woensdag een debat over de 1040-norm in het voortgezet onderwijs gehad. Ik was niet blij met dat debat. We hadden andere afspraken gemaakt (groot overleg in januari), maar daar fietst GroenLinks dwars tussendoor met de aanvraag voor een spoeddebat. Twee minuten spreektijd voor een dergelijk belangrijk onderwerp. Dat moet je niet willen. Ook waren we nog in afwachting van de reactie van scholen die een boete gehad hebben vanwege grote overschrijding van de 1040-norm.
Het debat van woensdagavond leverde niets op. Ik heb me neergelegd bij de maatregel van staatssecretaris van Bijsterveld (40 uur mag gebruikt worden voor stage en mentoruren), maar wil in januari opnieuw over de norm spreken. Ik vind dat ik recht op die ruimte heb. Als fractie waren we destijds tegen het amendement dat de norm in de wet heeft vastgelegd. Ik ben voor een zekere bandbreedte. Daar wil ik het in januari verder over hebben. Het zou goed kunnen dat ik me dan definitief neerleg bij de huidige situatie. Ook kan het zijn dat ik een ander voorstel zal doen. Stakingen hebben overigens op dat oordeel geen invloed. Dat mag LAKS wel weten.
Maandag met minister Plasterk vergaderd over de mediabegroting. Veel aandacht kreeg in de pers mijn voorstel om de erotische dating programma's bij de commerciele omroepen aan te pakken. Ik heb daar zelf ook ongekend veel reacties op gekregen. Voor het overgrote deel positief. De negatieve zijn dan overigens wel heel erg negatief. Vaak ook grof wat mensen je dan toesturen.
De erotische datingprogramma's vallen onder het zogenaamde telewinkelboodschappen. De regelgeving daarover is vastgelegd in de Mediawet. We gaan er als politiek dus gewoon over. In dat opzicht is het vreemd dat Plasterk mij naar de reclame codecommissie stuurt. Ik zit niet als burger met hem te vergaderen, maar als volksvertegenwoordiger met een verantwoordelijkheid als mede-wetgever. Komende dinsdag wordt er over mijn motie gestemd. Ik ben benieuwd. De kans dat de motie het haalt is niet helemaal uitgesloten.
Woensdag ook nog een spreekbeurt in Vlaardingen gehouden. Leuk om te doen. Ik moest wel om 21.00 uur weer weg vanwege het spoeddebat. Dank aan Cor de Jonge die mij netjes voor de deur van de Tweede Kamer heeft afgezet. Ik was precies op tijd.
Dinsdag nog een afspraak gehad met Remco Oosterhof, raadslid voor de ChristenUnie in Rotterdam. Leuk om hem weer eens te spreken. Het is goed voor mij om met veel mensen uit de partij contact te hebben en houden. Daarom was het ook leuk dat oud-fractievoorzitter Leen van Dijke onze fractievergadering deze week bijwoonde. Verder nog gesprekken gehad met o.a. vertegenwoordigers van onderwijsorganisaties. Ook dat moet ik bijhouden. Ook enkele kleine interviewtjes gehad (Vrij Nederland, Radio 2 ).
- Labels
- Arie Slob
Reacties op '1 december - week 48 - 2007'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.