-
Veelgestelde vragen associatieverdrag Oekraïne
Lees verderDe ChristenUnie ontvangt momenteel veel vragen over het associatieverdrag met Oekraïne en de omgang met de uitslag van het referendum. Een onderwerp waarover de meningen binnen de ChristenUnie verschillen. Bij het referendum bleek al dat de ChristenUnie achterban erg verdeeld is over dit onderwerp (volgens Ipsos-onderzoek stemde van de kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen ChristenUnie of SGP stemde 55% voor en 45% tegen het verdrag; exactere cijfers zijn niet beschikbaar).
De ChristenUnie wil zorgvuldig omgaan met alle vragen en opmerkingen die worden gemaakt. Op deze pagina proberen we de meest gestelde vragen te beantwoorden. Mogelijk wordt deze pagina bij nieuwe vragen nog aangevuld. -
Na 'worsteling' geen steun Oekraïneverdrag
Lees verderDe ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer stemt niet in met het Oekraïneverdrag en de bijbehorende verklaring. Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is het verdrag 'een ouderwets groot dilemma', met relaties met andere landen enerzijds en het vertrouwen van de burger anderzijds. "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Daarom geeft dat nu de doorslag," stelt hij in Nederlands Dagblad. -
Ina hoort erbij (column ND)
Lees verderWe zaten als buurtgenoten in een kring in onze kamer. Midden in het gesprek stond Ina opeens op en liep ze weg. Ze leek naar huis te willen. Pas nadat haar man Ad even met haar had gesproken, ging ze weer zitten.
-
Mogelijk toch meer subsidie voor historische tuinen en parken
Lees verderVandaag is een motie van ChristenUnie en PvdA aangenomen over de subsidieregeling voor groene monumenten. De Rijksoverheid subsidieert namelijk niet alleen het onderhoud van gebouwde Rijksmonumenten, maar ook groene monumenten zoals (stads)parken, tuinen, begraafplaatsen en verdedigingswerken. Er was vorig jaar echter te weinig budget voor alle aanvragen. Daardoor vielen onder meer de tuinen bij kasteel Amerongen en het landgoed Middachten buiten de boot. Nu blijkt echter dat er in de algemene subsidieregeling (Brim) voor gebouwde monumenten geld over is.
-
Onderwijsvrijheid beschermen, niet afbreken (Opiniestuk RD)
Lees verderDeze week sprak staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker bij de viering van het 100-jarig bestaan van de scholenkoepel OMO in Noord-Brabant. Een scholengemeenschap die 100 jaar in stand is gebleven. Dank zij het belangrijke artikel 23 in onze Grondwet. De gelijkstelling in bekostiging tussen openbaar en bijzonder onderwijs die in dat artikel is geregeld, heeft ervoor gezorgd dat scholen vanuit de samenleving konden en kunnen starten en opbloeien. 100 jaar onderwijsvrijheid heeft ons een sterk onderwijssysteem en keuzevrijheid voor ouders opgeleverd.
-
ChristenUnie: “Structurele oplossing nodig voor invalmeesters en -juffen”
Lees verderDe ChristenUnie vindt het terecht dat er een tijdelijke oplossing wordt doorgevoerd om de grootste problemen met invalkrachten in het bijzonder onderwijs tegen te gaan. Op verzoek van ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten is vorige maand een verkenner aangesteld om te voorkomen dat klassen naar huis gestuurd moeten worden. Deze verkenner heeft nu een tijdelijke oplossing gepresenteerd.
-
Keuzevrijheid in heel Nederland
Lees verderHet aantal leerlingen in Nederland daalt, en vooral in dunbevolkte krimpregio’s is dat goed te merken voor basisscholen. Er komen grote uitdagingen af op deze scholen. Daarom is het belangrijk dat de kleinescholentoeslag overeind is gebleven dankzij een motie van de ChristenUnie in 2014. En daarom trekt de ChristenUnie in het Verkiezingsprogramma extra geld uit om onderwijs in krimpregio’s op peil te houden.
-
Willen we meer of minder beschaving? (Opiniestuk NRC)
Lees verderRegelmatig hebben journalisten me gevraagd wat ik van de rechtszaak tegen Geert Wilders vond. Steeds heb ik op m’n tong gebeten en me niet inhoudelijk uitgelaten over een zaak die nog onder de rechter lag. Ik vind dat politici daarin zeer terughoudend moeten zijn. Ongemakkelijk, maar wel zuiver. Omdat politici wel wetten maken, maar rechters zonder politieke bemoeienis recht moeten kunnen spreken op basis van die wetten. En dus houd ik me verre van een oordeel over de strafbaarheid van de ‘minder-Marokkanen’-uitlatingen van Wilders, die ik als persoon overigens wel verwerpelijk vind.
-
Kamermeerderheid wil betere bescherming Koptische christenen Egypte
Lees verderOp initiatief van de ChristenUnie wil een Kamermeerderheid dat Koptische christenen in Egypte een betere bescherming krijgen. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind roept de minister van Buitenlandse Zaken op om, samen met zijn Europese collega’s, de jihadistische aanslag op de Koptische kerk in Caïro te veroordelen en uit te zoeken op welke manier Nederland en de Europese Unie kunnen helpen om christenen in Egypte beter te beschermen.
-
ChristenUnie wil landelijk uitstapprogramma prostituees
Lees verderDe ChristenUnie wil dat de minister van Veiligheid en Justitie 100.000 euro extra vrijmaakt voor een landelijk dekkend netwerk van uitstapprogramma’s voor prostituees. Dat staat in een aangenomen amendement van ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. De SGP is mede-indiener van het amendement.