Mirjam Bikker over werkbezoek Urk: ‘Dit is een gemeenschap die samen verantwoordelijkheid neemt. Kinderen moeten gezond opgroeien’

Mirjam op Urk 5.jpeg
Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
Blog by Mirjam Bikker on April 10, 2025 at 11:25 AM

Mirjam Bikker over werkbezoek Urk: ‘Dit is een gemeenschap die samen verantwoordelijkheid neemt. Kinderen moeten gezond opgroeien’

Mirjam Bikker bracht woensdag een werkbezoek aan Urk. Bikker: “Wat een mooi bezoek is dit op Urk, ik zie een ondernemende gemeenschap die met elkaar problemen aanpakt. En dat is een voorbeeld.”  

Het bezoek stond in het teken van Durf – waarin jongeren, vrijwilligers, kerken, sportcoaches en professionals samenwerken aan een veilige en hoopvolle toekomst voor de jeugd. Een welkom was er van burgemeester Faijer, wethouder Freek Brouwer en de lokale fractie van de ChristenUnie.

Mirjam op Urk 6

Zelf verantwoordelijkheid nemen 
Tijdens het bezoek ging het ook over de moeilijke periode waar Urk doorheen is gegaan. De Covid-rellen en recente incidenten van vandalisme zijn nog vers in het geheugen. Mirjam sprak onder andere met Dirk Visser en Pieter Kaptein van de Ouderwacht. “Een indrukwekkend voorbeeld van hoe mensen zelf problemen aanpakken, in plaats van alleen maar toeschouwer te zijn of alles van de overheid te verwachten”, stelde ze. 

Jeugd als kracht 
Ook was er een ontmoeting met Christianne Kapitein, oprichter van musicalschool Light Up, waar al jarenlang kinderen hun talenten ontwikkelen op het gebied van zang, dans en theater. “Een groot succes: deze school is een inspirerend voorbeeld van hoe jongeren op Urk de ruimte krijgen om te groeien en bloeien.”  

Mirjam op Urk 3

Sportcoach Siemen Lindeboom van de Durf Academie vertelde over zijn werk met jongeren, waarbij sport wordt ingezet als middel om leiderschap, discipline en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Jongeren worden niet alleen begeleid, maar ook opgeleid tot coach, zodat zij hun ervaring kunnen doorgeven aan volgende generaties.   

Mirjam sprak ook met sportcoach Luut Nentjes en maakte kennis met tientallen sportende kinderen in het Wilhelminapark. Ze stond stil bij de impact van negatieve media-aandacht op het zelfbeeld van jongeren. “Als jongeren voortdurend horen wat er niet goed gaat, dan doet dat iets met het zelfbeeld en je eigenwaarde,” zei ze. 

Mirjam op Urk 5

Nelleke Brouwer vertelde over de aanpak van Waypoint en hoe ook dit vanuit de Urker samenleving is opgebouwd. Ook dit is een voorbeeld van hoe Urk zelf actief problemen aanpakt.

Urk is een voorbeeldgemeente 
Wat haar bijblijft van het bezoek? “Urk is in zekere zin een voorbeeld voor Nederland,” concludeerde ze. “Een gemeenschap waar mensen niet stilzitten, maar verantwoordelijkheid nemen, waarin kerken, verenigingen, sportclubs en maatschappelijke initiatieven samenwerken mét jongeren vóór jongeren. Den Haag kan daar wat van leren.” 

Mirjam op Urk 4

Kabinet: laat gemeenschappen niet alleen staan
Het werkbezoek aan Urk vindt plaats tegen de achtergrond van landelijke discussies over de jeugdzorg en preventie. De ChristenUnie wil niet alleen focussen op zorg, maar juist ook op preventie en het versterken van het gezin, de buurt, de school, de verenigingen. Zodat kinderen genoeg plekken hebben waar ze terecht kunnen en op terug kunnen vallen als het leven tegenzit. “Juist in gemeenschappen zoals Urk zie je hoe belangrijk het is om te investeren in die ‘zachte kant’ van preventie: mentaliteitsverandering, positieve rolmodellen en langdurige betrokkenheid. Waar op Urk veel maatschappelijk wordt vormgegeven, hebben andere gemeenten meer steun nodig van de overheid”, stelt Mirjam.  

De rekening over een aantal jaar gepresenteerd 
Het kabinet stopt met investeren in preventie. Het Nationaal Preventieakkoord dat aandacht moet geven aan thema’s als roken, alcohol en overgewicht verdient een toekomst, geen einde. Mirjam: “Dit akkoord betekent veel voor jongeren. Juist lokale gemeenten weten wat nodig is. Zij moeten hun lokaal preventiebeleid voort kunnen zetten. Gemeenten moeten genoeg ruimte krijgen om werk van te maken van preventie, en dat betekent ook financiën. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet subsidieregelingen laat aflopen die hiervoor geschikt zijn. Zo lang het kabinet wel stevige – terechte – woorden spreekt over de gezondheid van onze jeugd, moet ze bereid zijn de rekening daarvoor te betalen. Wel praten en niet leveren betekent dat onze jeugd de dupe wordt.”

Mirjam op Urk 2

Mirjam op Urk 7

Tags: