Najaar in beeld: een greep uit onze resulaten

Kamerleden foto.jpeg
Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg 05 Pieter Grinwis.jpg Don vierkant
Blog by Mirjam Bikker, Pieter Grinwis, Don Ceder on December 13, 2024 at 10:35 AM

Najaar in beeld: een greep uit onze resulaten

De afgelopen maanden stonden in de Tweede Kamer in het teken van de verschillende begrotingsbehandelingen. De ChristenUnie deed ook dit najaar weer heel wat voorstellen die een meerderheid haalden. In deze blog lichten we er een aantal voor je uit.

En, wellicht ten overvloede: via onze sociale mediakanalen én onze nieuwsbrief houden we wie daarin geïnteresseerd is frequent op de hoogte van behaalde resultaten. Voor de echte liefhebber: al deze moties en amendementen zijn ook stuk voor stuk terug te vinden op de website van de Tweede Kamer, onder “Kamerstukken”.

  • Motie prostitutie en arbeidsmigratie: De overheid neemt stappen om de veiligheid en regulering in de prostitutiesector te verbeteren. Om arbeidsmigratie binnen deze sector aan te pakken, werkt de regering aan een visie die begin 2025 wordt gepresenteerd. Hierin worden mogelijkheden verkend om arbeidsmigratie in de prostitutie tegen te gaan en de druk op voorzieningen zoals handhaving en vergunningen te verminderen. Daarnaast gaat de regering in gesprek met landen van herkomst om gezamenlijk grip te krijgen op deze migratiestromen en uitbuiting en onveiligheid te bestrijden. Samen werken we aan een veilige en beter gereguleerde sector. 
  • Motie kinderarmoede: Deze motie roept de regering op om samen met gemeenten goed in de gaten te houden of de doelstelling om kinderarmoede niet te laten toenemen wordt gehaald. Met veranderingen in subsidies en het Gemeentefonds is het belangrijk dat financiële druk bij gemeenten niet ten koste gaat van de aanpak van kinderarmoede. De Kamer moet op tijd worden geïnformeerd als de doelstelling in gevaar komt. Zo zorgen we samen voor een betere toekomst voor kinderen! 
  • Amendement dakloosheid: 30 miljoen voor woningen daklozen: Niemand hoort op straat te slapen. Dit amendement regelt extra geld om dakloosheid aan te pakken. Het is onacceptabel dat mensen geen veilige plek hebben om te slapen. Met deze middelen kunnen gemeenten beter hulp bieden aan daklozen en werken aan duurzame oplossingen. Dit is een belangrijke stap om iedereen een waardige en veilige leefomgeving te garanderen. Samen zorgen we ervoor dat niemand meer op straat hoeft te slapen! 
  • Amendement studentenkamers: 30 miljoen voor studentenkamers: er is grote woningnood onder studenten, met name in de grote steden. Dit amendement regelt extra geld om die nood aan te pakken. Hiervoor is in het verleden een speciaal loket van de Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen 2 geopend. Dit loket richt zich specifiek op aanvragen voor het versneld realiseren van studentenwoningen. Nu wordt dit loket weer aangewend voor het versneld realiseren van studentenkamers.
  • OCW-onderhandelingen. Godsdienstig en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs blijft behouden: Om de vrijheid van onderwijs voluit in stand te houden, is het belangrijk dat het godsdienstvormend onderwijs op openbare scholen aangeboden kan blijven worden.  Zodat kinderen die in de buurt alleen een openbare school hebben ook meer kunnen leren over het geloof, als hun ouders dat wensen. Het is belangrijk in deze tijden van polarisatie dat we ruimte houden voor elkaars diepste overtuigingen.   
  • OCW-onderhandelingen. Maatschappelijke diensttijd blijft bestaan: de maatschappelijke diensttijd zou compleet geschrapt worden, terwijl zoveel leerlingen en maatschappelijke instanties er razend enthousiast over zijn. Dit was een lelijke maatregel met schade voor het goede samen leven. De diensttijd heeft zich inmiddels bewezen, doordat jongeren hun talenten ontwikkelen en zich inzetten voor anderen. Dankzij dit onderhandelingsresultaat blijft de diensttijd in stand. Dat is prachtig nieuws. De komende jaren kunnen duizenden jongeren via scholen en maatschappelijke organisaties hun bijdrage aan de samenleving blijven leveren.    
  • Belastingplan: giftenaftrek gered in twee etappes: Nog voor de zomer werd op initiatief van de ChristenUnie een grote campagne op poten gezet: Red de giftenaftrek. Een petitie, gesteund door een brede coalitie van maatschappelijke, kerkelijke en politieke partners, werd breed ondertekend (meer dan 46.000 keer) en daarmee voerden we de druk op het kabinet flink op. Op Prinsjesdag werd bekend dat de giftenaftrek voor particulieren in zijn geheel overeind bleef. Daarmee deed het kabinet overduidelijk een handreiking richting met name de confessionele oppositie. Het resterende deel van de bezuiniging op de giftenaftrek voor bedrijven bleef vooralsnog helaas overeind. In de laatste week waarin het Belastingplan werd behandeld eind november, werd door handige samenwerking tussen CDA, SGP en de ChristenUnie ook het resterende deel van de bezuiniging geschrapt. 
  • Motie Kleine zeehavens: Om de strijd tegen drugscriminaliteit in Nederland te versterken, wordt er extra aandacht besteed aan de kleinere zeehavens zoals Scheveningen, Harlingen en Delfzijl. Een nieuw platform brengt organisaties zoals de politie, Koninklijke Marechaussee, Douane en Kustwacht samen om kennis te delen en gerichte interventies te plegen. De regering wordt opgeroepen om deze aanpak te ondersteunen en te versterken met voldoende middelen en een effectieve lokale aanpak. Samen zorgen we voor veiligere havens en een sterkere aanpak van criminaliteit. 
  • Amendement Koopkrachtimpuls Caribisch Nederland: Dit amendement zorgt ervoor dat geld uit het BES-fonds al vanaf januari 2025 wordt ingezet voor koopkrachtmaatregelen in Caribisch Nederland. Zonder deze wijziging zouden inwoners pas later in 2025 extra inkomensondersteuning krijgen, wat problemen kan veroorzaken als tijdelijke regelingen eind 2024 stoppen. Het voorstel gebruikt gereserveerd budget van de Aanvullende Post, zodat de aanbevelingen uit het rapport-Thodé sneller uitgevoerd kunnen worden en inwoners van Caribisch Nederland op tijd geholpen worden.
  • Amendement Agrarisch natuurbeheer: 50 miljoen extra voor agrarisch natuurbeheer in 2025. Het kabinet heeft vanaf 2026 € 500 miljoen structureel aan extra middelen gereserveerd voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Met dit amendement komt er al in 2025 meer geld beschikbaar voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer en wordt er meer geleidelijk en daarmee verantwoord opgebouwd naar de structurele intensivering van € 500 miljoen.
  • Motie Hulp voor ontheemde christenen Nigeria: Steun voor christenen in Nigeria en Sub-Sahara-Afrika. Deze motie vraagt de regering om zich in te zetten voor de veilige en waardige terugkeer van ontheemde christenen in Nigeria en andere landen in Sub-Sahara-Afrika. Velen zijn gevlucht vanwege heftige geloofsvervolging en durven niet terug te keren omdat het nog te onveilig is. De motie roept op om samen met de Nigeriaanse regering discriminatie tegen te gaan, veilige terugkeer mogelijk te maken en voldoende middelen vrij te maken om dit te ondersteunen. De Kamer wordt op de hoogte gehouden van de voortgang en resultaten. Met deze motie staan we op voor gerechtigheid en godsdienstvrijheid! 
  • Motie Financiering Boko Haram onderzoeken: Aanpak van terreur in Sub-Sahara Afrika. Met deze motie vraagt de Kamer de regering om internationaal aan te dringen op onderzoek naar de connecties en financiering van terreurorganisaties zoals Boko Haram. Het geweld van deze groepen heeft grote ontwrichting veroorzaakt, met duizenden doden en miljoenen ontheemden tot gevolg. Door beter inzicht te krijgen in hoe deze groepen opereren, kan een internationale aanpak ontwikkeld worden om terreur in de regio effectiever te bestrijden. Dit is een belangrijke stap naar meer veiligheid en stabiliteit in Sub-Sahara Afrika. 
  • Motie VN-verdrag handicap: Eerlijke behandeling voor mensen met een beperking. Deze motie vraagt de regering om samen met gemeenten een programma te maken met nationale normen en richtlijnen. Hiermee worden verschillen in hoe mensen met een beperking worden behandeld tussen en binnen gemeenten aangepakt. Uit de evaluatie van het VN-verdrag voor personen met een handicap blijkt dat Nederland nog veel moet doen om mensen met een beperking volledig mee te laten doen in de samenleving. Met deze motie zetten we een stap naar meer gelijkheid en inclusie voor iedereen! 

Tags: