Een hoopvolle koers

Mirjam sept 24 breed.jpeg
Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
Blog by Mirjam Bikker on September 10, 2024 at 10:36 AM

Een hoopvolle koers

Hele schoolklassen tieners. Als ik in de Tweede Kamer omhoog kijk, dan zie ik ze elke week op de tribune zitten. Wat zullen zij denken als ze het debat zien? Welke toekomst hebben ze voor zich? In welke samenleving groeien ze op?

Gisteren nog sprak ik zo’n groep tieners, vol plannen en idealen. De een wil verpleegkundige worden op de spoedeisende hulp, de ander ondernemer, de volgende influencer. De toekomst ligt voor hen open. Maar wat voor toekomst is dat? Het herinnert me ook aan de harde, ongenadige kant van ons land. De mentale gezondheid van jongeren holt achteruit, de macht van social media lijkt grenzeloos, de eisen van deze tijd zijn torenhoog. We zien een samenleving ontstaan zonder bezielend geloof, zonder verankering. Een samenleving die op drift raakt.

Deze week leggen we als partij op tafel wat óns ten diepste drijft. Het opkomen voor die samenleving, om haar sterk en weerbaar te maken. Ik ben heel dankbaar voor het werk van de Commissie Partijvisie, dat een gedegen visiestuk op tafel legt. Neem de tijd om het te lezen, zou ik zeggen. Het laat de onveranderde fundamenten van de ChristenUnie zien en het kiest koers.

Bovenop dat visiestuk leggen we ons politiek pamflet voor de middellange termijn. Ons manifest voor christelijk-sociale politiek anno 2024. Gedreven door Gods liefde willen we dienstbaar zijn aan ons land. In het kort zul je in dat pamflet terugzien dat de ChristenUnie allereerst opstaat voor de samenleving, met de toekomst van kinderen voorop. We doen voorstellen om volop ruimte te geven voor opgroeien en opvoeden. Voorstellen voor voldoende betaalbare woningen en ruimte voor zorgtaken. We staan op tegen de gokindustrie en de onbegrensde invloed van social media. We moedigen verantwoordelijkheid en zorgzaamheid aan met de maatschappelijke diensttijd en een verkenning van de dienstplicht.

Zonder recht en gerechtigheid is er geen samenleving. Te vaak bracht de overheid in de afgelopen jaren te weinig recht. We kiezen daarom voor politiek die werk maakt van een overheid die onrecht bestrijdt: stop de gokindustrie en roep drugscriminaliteit en mensenhandel een halt toe. Kies voor een overheid die inzet op eerherstel voor de Groningers.

Als derde kiezen we voor een politieke koers die bovendien vlijmscherp doorheeft dat de economie dienstbaar moet zijn aan mens en schepping in plaats van andersom. Met ruimte voor familiebedrijven die door opeenvolgende generaties aangestuurd worden. Met voorstellen om het openbaar vervoer te verbeteren. Ook zo zijn we een partij van de samenleving. Door dorpen en stadswijken te verbinden en de kaartjes van het OV betaalbaar te houden. Dit en nog veel meer valt te lezen in ons pamflet.

Last but not least: wat je zult zien is dat de ChristenUnie bovenal, juist in veranderende tijden, een gewortelde partij is. Voordat we politici zijn, zijn we allereerst navolgers van Jezus. Zijn Koninkrijk draait niet om macht, maar om dienstbaarheid. We beginnen dus niet bij peilingen of scoringskansen maar bij onze christelijke waarden, die zeggingskracht hebben, juist nu! Ik bid dat we zo tot zegen mogen zijn in ons land. En nodig jou van harte uit om mee te doen: samen hoopvol aan de slag.

Klik hier om het pamflet en het visiestuk te lezen

Tags: