Kamermeerderheid wil betere bescherming Koptische christenen Egypte
Op initiatief van de ChristenUnie wil een Kamermeerderheid dat Koptische christenen in Egypte een betere bescherming krijgen. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind roept de minister van Buitenlandse Zaken op om, samen met zijn Europese collega’s, de jihadistische aanslag op de Koptische kerk in Caïro te veroordelen en uit te zoeken op welke manier Nederland en de Europese Unie kunnen helpen om christenen in Egypte beter te beschermen.
Joël Voordewind: “De Koptische christenen worden al ruim 30 jaar bedreigd en onderdrukt door de islamitische meerderheid in Egypte. Zij hebben bescherming hard nodig nu we zien dat radicale moslims hen naar het leven staan. Ik roep de minister op om zich sterk te maken voor de bescherming van de Kopten in Egypte, ik wil dat hij in Brussel met zijn collega’s bespreekt hoe de Europese Unie daaraan kan bijdragen. Ook wil ik van de minister weten wat Nederland kan doen om de ernstig gewonde Kopten hier te behandelen. Bij de aanslag verloren mensen hun handen of voeten en Nederland is gespecialiseerd in het aanbrengen van prothesen.” De VVD, SP, CDA, D66, SGP en Groep Bontes / Van Klaveren zijn mede-indieners van de vragen.
Kamervragen van de leden Voordewind (ChristenUnie), Ten Broeke (VVD), Van Bommel (SP), Knops (CDA), Sjoerdsma (D66), Van der Staaij (SGP) en Van Klaveren (Groep Bontes / Van Klaveren) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de aanslag op een koptische kerk in Caïro, Egypte.
1. Bent u bekend met het bericht ‘25 doden bij aanslag op koptische kerk Caïro’, waarbij zeker 25 mensen zijn omgekomen en 49 mensen gewond zijn geraakt, en wat is daar uw reactie op?
2. Kunt u inmiddels bevestigen dat deze aanslag is gepleegd door een groep die zichzelf Hamas noemt en/of aanhangers van de moslimbroederschap, welke beide verantwoordelijk zijn voor structurele bedreigingen en onderdrukking van Koptische christenen in Egypte?
3. Bent u bereid bij uw collega-ministers in de EU ervoor te pleiten om tot een gezamenlijke veroordeling te komen van de bomaanslag in Cairo en er bij de Egyptische overheid op aan te dringen de christelijke minderheid beter te beschermen?
4. Wat kan Nederland volgens u op korte termijn doen om deze slachtoffers van de bomaanslag en de christelijke minderheid te helpen?
5. Bent u bereid zowel bilateraal als in EU-verband bij de Egyptische overheid te pleiten voor om tot gelijke rechten en behandeling te komen voor moslims en christenen in Egypte?
6. Bent u bereid structureel aandacht te besteden aan constante geweld jegens christelijke Egyptenaren? Zo ja, op welke wijze zal dit vorm worden gegeven?