Openbaar vervoer
Om heel Nederland bereikbaar te houden, moeten we mobiliteit schoner en slimmer maken, duurzame en efficiënte mobiliteit stimuleren en onnodige verkeer voorkomen. Het openbaar vervoer speelt daarbij een belangrijke rol.
Maar op dit moment is de auto al gauw aantrekkelijker dan het OV. Zeker als de bus nauwelijks meer rijdt of als je met het gezin op pad gaat. Dat kan anders. Voor korte afstanden: meer lopen en (elektrisch) fietsen. Voor langere afstanden: betrouwbaar en frequent openbaar vervoer.
Helaas dreigt er een achteruitgang in het OV, doordat buslijnen verdwijnen en steeds hogere tarieven gerekend worden. We willen dat dorpen, voorzieningen en steden beter bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Om écht een alternatief te zijn voor de auto. Daarom komt er fors meer geld om regio's bereikbaar te houden met bus en trein.
- Extra geld naar buslijnen. Goed busvervoer is van onschatbare waarde om voorzieningen bereikbaar te houden, juist ook op het platteland. Provincies krijgen extra geld om bestaande buslijnen in stand te houden én waar dat nodig is juist meer bussen te laten rijden. Als een gewone lijnbus niet mogelijk is dan streven we naar goede alternatieven, zoals bijvoorbeeld de buurtbus.
- Geen BTW voor het OV. Het Openbaar Vervoer moet betaalbaar zijn. Daarom gaat de BTW voor het OV naar 0%.
- Stop prijsstijgingen in het OV. Er komen geen spitsheffingen, de HSL-toeslag vervalt en we schrappen de stijging van spoortarieven boven op de inflatie. Kinderen reizen gratis mee met een volwassene en er komen goedkopere abonnementen voor scholieren. Er komen in elke regio abonnementen die geldig zijn in de trein en in tram/bus/metro. Het dubbel opstaptarief verdwijnt zodat een overstap tussen verschillende vervoerders de prijs niet meer opdrijft. Vervoerders krijgen meer geld maar moeten daarvoor ook vaker rijden.
- Voorkom gedoe bij overstappen. Reizigers hoeven bij het reizen met de trein alleen aan het begin van de reis in te checken en aan het eind van de reis uit te checken. Dit kan zowel met bankpas, OV-chipkaart als via een app. Deze voorzieningen zijn ook toegankelijk voor mensen met een visuele of fysieke beperking. De reizigersonvriendelijke overstapzuilen verdwijnen uiterlijk in 2025.