Verlofregelingen
We zorgen allemaal voor elkaar, voor kinderen, voor ouders of de buren. Door de vergrijzing wordt de noodzaak om voor elkaar te zorgen steeds groter. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg. De overheid moet belemmeringen wegnemen om dit ook echt te doen. Er komt een samenhangend stelsel van verloven om mensen in staat te stellen er voor elkaar te zijn bij cruciale momenten van het leven. Zorgen voor elkaar moet passen binnen het dagelijks leven, naast andere taken zoals opvoeding van kinderen, studie, werk en het sociale leven.
- Meer en aantrekkelijker verlofmogelijkheden. In lijn met het advies van de SER wordt toegewerkt naar één maatschappelijke verlofregeling. Tot die tijd zetten we in op verruiming en verhoging van het gebruik van bestaande verlofregelingen.
- Een echt mantelzorgverlof. Er komt een langduriger betaald mantelzorgverlof. Mantelzorgers kunnen twee maanden mantelzorgverlof (verspreid) opnemen. De maximale uitkering is 70% van het loon, vergoed door het Rijk. Werkgevers worden gestimuleerd om dit percentage aan te vullen.
- Langer ouderschapsverlof. Het ouderschapsverlof wordt uitgebreid. Dit verlof kan worden gebruikt om meer tijd te hebben voor kinderen tot en met 12 jaar. De uitkering bedraagt tenminste het minimumloon.
- Voer rouwverlof in. Bij de verdrietige omstandigheid van het verlies van een dierbare, krijgt iedere werknemer tijd en ruimte om te rouwen en te zorgen. Hiervoor komt een week rouwverlof.