Vergrijzing
De ouderdom is een prachtige kroon, je vindt hem op de weg van de rechtvaardigheid. (Spreuken 16:31)
Nederlanders worden steeds ouder en blijven tot op hoge leeftijd vitaal. Ouderen zijn vaak nog lange tijd actief als vrijwilliger, actieve buur, mantelzorger, maatje of als grootouder. Hun kennis, ervaringen en inzet zijn belangrijk voor ons land en cruciaal voor een zorgzame samenleving. We doen een beroep op ouderen, om hun kennis en ervaring actief in te zetten.
Vergrijzing is dus een kans, maar het is tegelijkertijd ook spannend. Want hoe zorgen we ervoor dat ouderen die het niet allemaal zelfstandig meer lukken, de warme zorg en aandacht blijven krijgen die ze verdienen?
Hiervoor is een andere manier van denken nodig vanuit verbondenheid. We willen verbindingen en ontmoeting in de samenleving bevorderen: in zorginstellingen, buurthuizen, kerken en onderwijsinstellingen. En willen we ouderen zelf ook helpen zich tijdig voor te bereiden op vragen over hun oude dag.
- Elke gemeente maakt een plan voor gemeentelijk ouderenbeleid. Hierin maakt de gemeente afspraken met zorg- en welzijnsorganisaties, kerken, woningcorporaties en andere religieuze instellingen en (sport)verenigingen. Deze afspraken gaan ook over gezamenlijk financieren van zorg. Per wijk is er één herkenbaar en aanspreekbaar wijkverpleegkundig team.
- Er zijn nieuwe passende woonvormen, waaronder dementievriendelijke, nodig voor senioren. De ontwikkeling van deze woonvormen en woningen zijn vast onderdeel van de prestatieafspraken met woningcorporaties. Voor het ontwikkelen van die zorgzame buurten en wijken stelt het Rijk een ontwikkelsubsidie beschikbaar bij voorkeur met zorgverzekeraars, pensioenfondsen en andere financiers.
- Ook met de nadruk op gemeenschappelijke woonvormen en het thuis krijgen van zorg, zijn er de komende 20 jaar meer structurele verpleeghuisplekken nodig. We investeren 360 miljoen in extra verpleeghuisplekken en verbeterde verpleeghuiszorg.
Lees hier meer over onze concrete plannen voor de ouderen(zorg)