Sint Maarten
Curaçao, Aruba en Sint Maarten – de CAS-landen – zijn een bijzonder deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Als landen binnen het Koninkrijk zijn zij autonoom, maar wel verbonden met Nederland. Wederzijdse verbondenheid in het Koninkrijk betekent dat landen elkaar bijstaan, met respect voor de eigen taal, cultuur en tradities, en blijven investeren in wederzijds vertrouwen en invoelingsvermogen. Daarin zal ook oog moeten zijn voor de wonden die de koloniale band en het slavernijverleden hebben achtergelaten.
- Werk aan gelijkwaardige verhoudingen. De verhoudingen tussen landen in het Koninkrijk zijn niet altijd gelijkwaardig, bijvoorbeeld bij nieuwe wetten die voor het hele Koninkrijk gelden. Nederland gaat samen met de CAS-landen in overleg om dit democratisch tekort op te lossen.
- Maak samen een Canon van het Koninkrijk. Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben een complexe geschiedenis waarin eeuwenlang sprake was van ongelijkwaardigheid en onderdrukking. Om deze gezamenlijke geschiedenis een plek te geven en te blijven herinneren komt er in gezamenlijkheid een Canon van het Koninkrijk.
- Versterk de democratische rechtsstaat op de eilanden. In het Koninkrijk trekken de landen samen op om de menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur te versterken. Bij afspraken over begrotingen en financiële steun blijft het waarborgen en versterken van de democratische rechtsstaat een belangrijk uitgangspunt.
- Strijd tegen de gokmaffia. De gokindustrie op met name Curaçao is ondermijnend voor de rechtsstaat en het openbaar bestuur. Bij financiële steun aan de CAS-landen is daarom in het bijzonder aandacht voor het terugdringen van malafide gokbedrijven dat via de eilanden opereert en voor het aanpakken van Russische brievenbusfirma’s.
- Samen sterk tegen mensenhandel. Nederland werkt samen met de eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk om een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen tegen mensenhandel. Het mandaat van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel wordt daarvoor uitgebreid, in ieder geval naar de BES-eilanden. Nederland ondersteunt de CAS-landen ook bij het verbeteren van de opvang van slachtoffers van mensenhandel.