Medische ethiek
Elk mensenleven heeft intrinsieke waarde. Dit hangt niet af van vermogens, beperkingen, leeftijd of wat iemand maatschappelijk bijdraagt. Ongeboren leven kan niet voor zichzelf spreken, dat moeten wij doen. De ChristenUnie hoopt op een samenleving waarin abortus niet als uitweg geldt voor onbedoelde zwangerschappen. Daarom maken wij werk van een zorgzame samenleving waar ruimte, veiligheid en alternatieven volop geboden wordt. Wij willen ook een samenleving die de waarde van ouderen benut en bevestigt en hen de beste zorg geeft, zodat zij zich gewenst en betekenisvol voelen.
Bij de beoordeling van medische technologie kiezen we voor een ‘ethiek van voorzichtigheid’. Dat betekent dat we rond medisch-technologische ontwikkelingen uitgaan van het principe ‘bij twijfel niet inhalen’ en dat we kijken naar alternatieven. We vinden het belangrijk dat beslissingen die impact hebben op de hele samenleving niet in de beslotenheid van laboratoria of wetenschappelijke congressen worden genomen, maar in het volle licht van de maatschappelijke dialoog. Het is belangrijk dat er publieke, morele afwegingen worden gemaakt.
- Organiseer maatschappelijke dialoog. Voorafgaand aan nieuwe wettelijke regelingen die leiden tot medisch-ethische dilemma’s wordt een transparante en gebalanceerde maatschappelijke dialoog georganiseerd.
- Geen ‘experimenteerembryo’s’. Het speciaal totstandbrengen van embryo’s voor onderzoek past niet bij de menselijke waardigheid. Het verbod blijft gehandhaafd.
- Onderzoek IVF zonder restembryo’s. Bij een IVF-behandeling worden nu vaak meer embryo’s tot stand gebracht dan noodzakelijk zijn voor de behandeling. Daarom wordt ingezet op (onderzoek naar) behandelmethoden waarbij geen restembryo’s overblijven.
- Handhaaf het verbod op kiembaancelmodificatie. De Embryowet verbiedt het opzettelijk wijzigen van de kern (DNA) van menselijke kiembaancellen waarmee een zwangerschap tot stand wordt gebracht. De ChristenUnie houdt hieraan vast.
- Alternatief stamcelonderzoek. We zetten in op de mogelijkheid van het gebruik van (geïnduceerde) pluripotente stamcellen voor onderzoek ter voorkoming van ernstige erfelijke ziekten, in plaats van onderzoek met embryo’s.
- Voorzichtig met chimeren. De ChristenUnie staat terughoudend tegenover chimeren: mengvormen van dierlijke en menselijke cellen waarmee mogelijk menselijke organen worden gekweekt in dieren. Er zijn hierbij veel vragen over veiligheid (latent aanwezige virussen in DNA-materiaal van dieren) en wenselijkheid (dierenwelzijn, vragen over morele status).
- Orgaandonorschap. De ChristenUnie is en blijft tegenstander van het ‘Ja, tenzij’-systeem voor orgaandonorschap. Nu het toch is ingevoerd, is het nog belangrijker dat mensen worden gestimuleerd een bewuste keuze maken.