Marktwerking in de zorg
De ChristenUnie is kritisch op de marktwerking in de zorg. Te vaak stuurt geld de zorg in plaats van andersom. Je kunt niet kiezen waar je onwel wordt en wie jou vervolgens acute zorg verleent. De zorg is geen markt. Betalingsregels bepalen nu wat ziekenhuizen mogen declareren. Dat leidt niet altijd tot de beste en meest doelmatige zorg. Er wordt te veel zorg geleverd zonder gezondheidseffect. Aanbieders van zorg en fabrikanten hebben soms belang bij de productie van zorg. Het leidt tot prikkels die niet passen bij een samenleving waarin we omzien naar elkaar.
De markt moet worden teruggedrongen in de zorg. Dit betekent dat perverse prikkels moeten worden weggenomen en dat het geld besteed moet worden aan waar de zorg voor bedoeld is. Niet aan topsalarissen of onnodige zorg. De komende jaren moeten we naar een beter ingerichte zorg voor de toekomst. Afnemende bereikbaarheid in combinatie met winstuitkeringen geeft een toenemend ongemak.
- De ChristenUnie wil een breed gedragen onafhankelijke commissie instellen die op basis van al dat voorwerk het stelsel fundamenteel tegen het licht houdt en kritisch kijkt naar de marktprikkels. Deze commissie doet voorstellen voor het Nederlands zorgstelsel waarbij enerzijds kwaliteit, toegankelijkheid, solidariteit en anderzijds personele en financiële houdbaarheid leidende criteria zijn voor de opdracht.
- Private equity heeft geen plaats in de zorg. We maken er prioriteit van de overnames van huisartsen door investeringsmaatschappijen te stoppen. We beperken de winstuitkering tot het gebruikelijk loon voor eigenaren.
- Op het gebied van medicijnen is het essentieel dat de overheid geneesmiddelen inkoopt en dat we - in EU verband - meer zelf medicijnen, medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen produceren, zodat we minder afhankelijk worden van één of enkele leveranciers.