Mantelzorg
We zorgen allemaal voor elkaar, voor kinderen, voor ouders of de buren. Door de vergrijzing wordt de noodzaak om voor elkaar te zorgen steeds groter. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg. De overheid moet belemmeringen wegnemen om dit mogelijk te maken.
- We sluiten een mantelzorgakkoord. Mantelzorg wordt voortaan gezien als een normale vorm van zorg. Er komt een mantelzorgakkoord. In een nieuw mantelzorgakkoord bieden werkgevers en werknemers ruimte voor mantelzorg. De overheid pakt beperkende wet- en regelgeving aan zodat er een samenhangende aanpak ontstaat.
- Er komt een langduriger betaald mantelzorgverlof. Mantelzorgers kunnen twee maanden mantelzorgverlof (verspreid) opnemen. De maximale uitkering is 70% van het loon, vergoed door het Rijk. Werkgevers worden gestimuleerd om dit percentage aan te vullen.
- Mantelzorgers krijgen de mogelijkheid om toegerust te worden voor hun verantwoordelijkheden. Zorgprofessionals leren hoe zij gelijkwaardig samen kunnen werken met mantelzorgers.
- De individuele ondersteuning van mantelzorgers wordt verstevigd door in elke gemeente een steunpunt Mantelzorg in te stellen dat mantelzorgers op weg helpt bij geldzaken, vervangende zorg, wonen, werk, wet- en regelgeving of doorverwijst naar de landelijke Mantelzorglijn.
- Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, wordt respijtzorg verbeterd. Verschillende vormen van respijtzorg worden verbeterd, zodat die op maat en eenvoudig beschikbaar zijn.
- Voor jongeren die mantelzorg verlenen aan hun ouders moeten onderwijsinstellingen gericht beleid ontwikkelen, vergelijkbaar met het beleid voor leerlingen die school combineren met topsport.
- Het wordt makkelijker om mantelzorg te verlenen met behoud van een uitkering.