Integratie
Bij rechtvaardige gastvrijheid hoort een duidelijk integratiebeleid, dat van nieuwkomers medeburgers maakt. Daarvoor is een gezamenlijke inspanning nodig. Zowel van de inburgeraar als van de ontvangende gemeenschap. We geven samen vorm aan een gedeelde toekomst. Integratie vraagt van mensen dat ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal verhuizen. Niet alleen onze taal leren, maar ook onze waarden leren kennen en respecteren. Daar moet ons integratiebeleid op gericht zijn, met begeleiding die is toegespitst op de gaven en talenten van iedere inburgeraar. We willen kleinschalige, lokale opvang, waarbij asielzoekers die kans hebben op een status, direct zijn verbonden aan één gemeente en daar in beginsel kunnen blijven. Zo krijgen ze de kans op een goede start en kunnen ook vrijwilligers, verenigingen en kerken meer betekenen.
Onze standpunten over integratie:
- Bevorder een ontzorgend en activerend stelsel van inburgering. We blijven ons inzetten voor een activerend en ontzorgend stelsel van inburgering, met begeleiding op maat van nieuwkomers. Gemeenten spelen hierin de hoofdrol. In het nieuwe inburgeringsstelsel worden statushouders, de eerste zes maanden na huisvesting financieel ontzorgd door hun woongemeente. De ChristenUnie wil dat de financiële ontzorging méér omvat dan leefgeld en vaste lasten. De focus moet liggen op begeleiding zodat de statushouder zelfredzaam wordt en tegelijkertijd wegwijs wordt in de voorzieningen die de verzorgingsstaat kent. Deze begeleiding wordt ook voortgezet na het financieel ontzorgen, met focus op zelfredzaamheid.
- Wijs statushouders toe aan een vaste gemeente. Bij het verkrijgen van een status worden asielzoekers in principe toegewezen aan de gemeente waar zij als asielzoeker zijn opgevangen. Zo wordt lokale binding gestimuleerd en de integratie bespoedigd.
- Regel taalles en meedoen vanaf het begin. Mensen die hier naartoe komen moeten zoveel mogelijk vanaf de eerste dag taallessen gaan volgen. Er wordt geïnvesteerd in taaldocenten en taalscholen om dit mogelijk te maken. Samen met asielzoekers met een reële kans op een verblijfsvergunning wordt vanaf de eerste dag gezocht naar een plek waar zij zich actief kunnen inzetten in onze samenleving (denk aan vrijwilligerswerk buiten het asielzoekerscentrum). Meedoen-balies worden standaard op alle opvanglocaties. Dit is bevorderlijk voor het geestelijk welzijn en de integratie van nieuwkomers, zoals het sneller leren van de Nederlandse taal en cultuur en het opbouwen van een netwerk. Ook krijgen vrijwilligersorganisaties ruim baan om activiteiten met nieuwkomers te ontplooien.
- Aan het werk tijdens de procedure. We willen dat asielzoekers tijdens hun procedure eerder mogen beginnen met werken. De 24 weken norm wordt zo spoedig mogelijk afgeschaft. Werk draagt bij aan zingeving, een waardevolle economie en kan helpen onrust te voorkomen.
- Organiseer meer mentale hulp. Veel vluchtelingen hebben traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Vast onderdeel van de inburgering wordt een stevig hulpaanbod om deze trauma’s en gebeurtenissen te helpen verwerken. Contactpersonen van statushouders bij de gemeenten worden getraind om trauma’s te herkennen en de statushouder naar het hulpaanbod te leiden.
- Goed burgerschapsonderwijs bij inburgering. We helpen nieuwkomers om onderdeel te worden van onze democratische rechtsstaat en om haar kernwaarden te verinnerlijken. Nieuwkomers maken hier nu kennis mee in het participatieverklaringstraject en het examenonderdeel Kennis van de Nederlandse Maatschappij. De eindtermen van de kennisonderdelen van de inburgering worden periodiek herzien, met als doel actief burgerschap te bereiken.
- Schone lei voor inburgeraars. Het inburgeringstraject heeft tussen 2013 en 2021 te veel gevraagd van de zelfredzaamheid van nieuwkomers. Een deel van de inburgeraars heeft bij DUO daardoor grote schulden opgebouwd om (taal-)onderwijs te kunnen volgen. Er komt een schuldenpardon voor bedragen boven de 2000,-, zodat deze groep de kans heeft om de schuld af te betalen en met een schone lei een doorstart te maken.
- Stel rechtvaardige eisen aan naturalisatie. Het Nederlanderschap kan verkregen worden na het afronden van het inburgeringstraject. Van de nieuwkomer wordt verwacht een actieve bijdrage te kunnen leveren aan onze samenleving. Daar schort het nog wel eens aan. Daarom kijken we kritisch naar deze eisen en durven we deze aan te scherpen. Het recht op bescherming is niet automatisch na een aantal jaar het recht op Nederlanderschap.