GGZ
De ChristenUnie wil geestelijke gezondheidszorg die herstel bevordert en mentale veerkracht versterkt. Psychiatrisch kwetsbare mensen verdienen langdurige zorg en ondersteuning vanuit de GGZ, vanuit maatschappelijke ondersteuning en een samenleving die naar hen omziet.
-
- We investeren in geestelijke gezondheidszorg in de wijk en in de verbetering van de samenwerking tussen de ggz, huisartsen, maatschappelijke opvang, woningcorporaties, schuldhulpverlening en andere zorg- en hulpverleners en herstelgroepen.
- Er komen meer praktijkondersteuners ggz om te voorkomen dat mensen zwaardere zorg nodig hebben.
- Zorgaanbieders worden verantwoordelijk om na de intake – als de aanbieder niet zelf de beste zorg kan bieden – de patiënt te ondersteunen in diens zoektocht naar passende zorg.
- Vanuit vertrouwen in de professionaliteit en om het werk aantrekkelijker te maken, wordt de administratiedruk in de klinische en acute zorg verminderd.
- Om wachtlijsten te voorkomen moet de focus liggen op goede triage, gebruik van ervaringsdeskundigheid of lotgenotencontact.
- Financiering van de GGZ wordt geregeld op basis van beschikbaarheid, en niet op gebruik. Zo komt er een adequaat en landelijk dekkend systeem voor patiënten met een hoogcomplexe zorgvraag die niet binnen hun eigen regio kunnen worden geholpen.
- De samenwerking tussen scholen, (preventieve) jeugdzorg en jeugdhulpverlening wordt slimmer ingericht ter bevordering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van leerlingen.
- Wat betreft suïcidepreventie zorgen we voor een spoedige behandeling in beide Kamers van onze initiatiefwet waarmee de wettelijke plicht voor suïcidepreventiebeleid voor de Rijksoverheid en voor gemeenten wordt verankerd.