Circulaire economie
Circulair produceren
Bewust consumeren leidt niet opeens tot een veel lagere vraag naar productie van goederen. Vanwege de eindigheid van ruimtegebruik en van grondstoffen is een circulaire economie nodig die efficiënt met grondstoffen en materiaalgebruik omgaat. De ChristenUnie streeft er daarom naar zo snel mogelijk circulariteit te bereiken, waar dat kan. De inrichting van de volledige grondstofafvalcyclus is nodig inclusief eerlijke beprijzing en afstemming van regelgeving op het gebied van grondstof en afval. De beschikbaarheid van grondstoffen die nodig zijn voor duurzame energieopwekking behoeft de aandacht van overheden, ook geopolitiek.
- Naar minder verpakkingen. Het aantal verpakkingen kan drastisch omlaag, daarmee wordt veel milieuschade voorkomen. Wat niet gebruikt wordt hoeft ook niet geproduceerd te worden. De ChristenUnie pleit daarom voor een totaalverbod op wegwerpplastic en een vereenvoudiging van verpakkingsmaterialen voor goede recycling. We voeren een verpakkingenbelasting in op meerlaagse verpakkingen en verpakkingen die minder dan 30% gerecycled materiaal bevatten.
- Repareerbaarheid en duurzaamheid van producten. We moeten terug naar de situatie dat mensen spullen kopen die lang meegaan. Niet-repareerbare gebruiksproducten worden geweerd van de Nederlandse markt: fabrikanten moeten tot 10 jaar verplicht reserve-onderdelen aanhouden en hierbij service bieden. Hiermee gaan we ‘geplande veroudering’ van producten en onnodig milieubeslag tegen. We willen dat producten met minder dan 5 jaar garantie kunnen worden verboden op de Nederlandse markt.
- Recycle materialen zoveel als mogelijk. De ChristenUnie wil adequate recycling bevorderen. Producenten worden verantwoordelijk voor identificeerbare stromen zoals bijvoorbeeld luiers. Op die manier worden eerlijke prijzen gerekend met gecertificeerde verwijdering en recycling. Dit alles moet zodanig worden vormgegeven dat een eerlijk speelveld ontstaat en dat een MKB-ondernemer dit kan doen zonder zware administratieve verplichtingen.
- Bevorder de deeleconomie. De ChristenUnie zet zich in voor bevordering van de deeleconomie (het niet dubbel aanschaffen, maar delen van producten, diensten en productiemiddelen) en stimuleert actief instituties en platforms die de deeleconomie stimuleren voor consumenten en producenten. De overheid stelt 'slimme regels' voor, waarmee gewenste nieuwe businessmodellen worden versterkt en ongewenste modellen minder aantrekkelijk worden gemaakt.
- Biobased is de toekomst. Veel producten, zoals isolatiemateriaal, worden nu nog geproduceerd op basis van fossiele brandstoffen. De komende jaren moet niet alleen het gebruik van fossiele brandstoffen, maar ook het gebruik van fossiele grondstoffen geminimaliseerd worden. Bij subsidies wordt als voorwaarde gesteld dat materialen biobased zijn. Dit kan ook een nieuw verdienmodel zijn voor boeren die vezelgewassen als hennep, lisdodde of olifantengras kunnen verbouwen.
- Niet meer gratis retourneren. Consumenten betalen voortaan aparte retourkosten bij het terugsturen van een online verzending. Het kosteloos kunnen retourneren van online bestelde producten draagt bij aan ons patroon van ongeremde consumptie en verspilling (een deel van retourzendingen wordt nog steeds vernietigd). De prijs voor het retour zenden, die webwinkels nu vaak in het aankoopbedrag meenemen, wordt betaald als een product wordt teruggestuurd.
- Strategische autonomie. De ChristenUnie zet zich in voor Europees beleid voor strategische autonomie met betrekking tot kritieke grondstoffen. Afhankelijkheid van één leveringsoptie wordt zo voorkomen. Voor schaarse (of kunstmatig schaars gehouden) kritieke materialen moet volop worden ingezet op onderzoek naar alternatieve grondstoffen die ruim voorhanden zijn.
Duurzaam importeren
De ChristenUnie bevordert duurzaam consumeren en duurzaam produceren in Nederland en Europa. Niettemin zullen er ook nog volop goederen geïmporteerd worden. Strikte milieunormen voor Nederlandse en Europese bedrijven mogen er niet toe leiden dat bedrijven hier uit de markt worden gedrukt door niet-duurzame bedrijven buiten Europa.
- Bescherm Europese bedrijven tegen niet-duurzame concurrentie. Normen die voor onze producten gelden moeten ook van toepassing zijn op importen van elders, zodat een eerlijk speelveld ontstaat. De ChristenUnie zet zich in EU-verband in voor een uitbreiding van het Carbon Border Adjustment Mechanism waarbij voor alle grote materiaalstromen een importheffing gerekend wordt die recht doet aan Europese bedrijven die in 2045 klimaatneutraal moeten zijn.
- Wetten voor duurzaam importeren. We breiden de wetten uit om niet duurzaam geproduceerde producten op de EU-markt tegen te houden. Naast ontbossing of bosdegradatie gaan ook niet-recyclebaar plastic en andere producten die niet biobased zijn onder het bereik van de wet vallen.
- Fossiele plasticproductie fiscaal verduurzamen. Vanwege Europese heffingsvrijstellingen komt er een nationale regeling voor fossiele (‘virgin’) polymeren, om recycling te stimuleren aan de bron. De circa 15 installaties die deze polymeren verwerken worden vooruitlopend op emissies aan het einde van de product-levensduur beloond voor inkoop van recyclaat. Dit wordt budgetneutraal gedekt vanuit een nationale heffing op hun fossiele inkoop. Zo maken we beleid richting een 100% circulaire economie samen met een duurzame industrie rond.