Christenvervolging
Alle mensen hebben het recht om in vrijheid hun geloof en overtuiging te delen, met elkaar, met hun kinderen en in de samenleving. Iedereen heeft ook het recht om van geloof te veranderen. Eeuwenlange geloofstradities verdienen bescherming, zoals bijvoorbeeld de rituele slacht. De overheid mag wel regels stellen, bijvoorbeeld om het welzijn van dieren zo goed mogelijk te borgen. Christenvervolging neemt helaas nog steeds toe in de wereld. Het doet pijn om christenen te zien lijden om hun geloof en we weten ons diep verbonden met hen. We komen op voor godsdienstvrijheid, altijd en overal.
- Bevorder godsdienstvrijheid wereldwijd Nederland zet zich hier internationaal voor in. We blijven wegen zoeken om schending van deze vrijheid in landen als Noord-Korea, Afghanistan, China en Pakistan aan de orde te stellen en tegen te gaan. Er komt een permanent mandaat voor de speciaal gezant voor godsdienstvrijheid, in Nederland en de EU. Zij moeten beiden verslag kunnen doen van hun activiteiten, adequaat worden ondersteund en binnen het mensenrechtenbeleid aandacht vragen voor godsdienstvrijheid.
- Opkomen voor mensenrechten en menselijke waardigheid Dit moet de kern zijn van ons buitenlands beleid. Nederland neemt een leidende rol in het adresseren van mensenrechtenschendingen en het tegengaan van straffeloosheid, met name ook als het gaat om schending van godsdienstvrijheid. Idealiter in samenwerking met landen binnen en buiten de Europese Unie om meer draagkracht te creëren voor instrumenten die mensenrechtenschendingen onderzoeken en berechten.
- Blijvende aandacht voor godsdienstvrijheid in China Nederland blijft aandacht vragen voor het hartverscheurende lot van minderheden in China, zoals Oeigoeren. Dat geldt ook voor de discriminatie en onderdrukking van andere etnische en religieuze minderheden, zoals christenen. Daarom scherpen we de politieke sancties aan.
- Oog voor Palestijnse christenen We ondersteunen Palestijnse christenen die in een benarde situatie zitten.