Buitenlandse zaken
Vrede en recht in de wereld
Wereldwijd staan mensenrechten anno 2023 enorm onder druk. Slechts 20 procent van de mensen woont in een open en vrije samenleving. Mensenrechten en het beschermen van de menselijke waardigheid moeten de kern vormen van het Nederlands buitenlands beleid. Ieder mens is immers geschapen naar beeld van God en is daarmee kostbaar en waardevol. Gerechtigheid kan groeien, het is het zaad van vrede en verzoening. Dat is de hoop van de wereld en daar zet de ChristenUnie zich voor in. In ons buitenlandbeleid blijven we het naleven van mensenrechten (onder meer vastgelegd in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens) bevorderen en straffeloosheid bij internationale misdaden bestrijden.
- Kom op voor mensenrechten en menselijke waardigheid Dit moet de kern zijn van ons buitenlands beleid. Nederland blijft een actieve en betrouwbare partner in de internationale gemeenschap en multilaterale fora. Nederland neemt hierin een leidende rol in het adresseren van mensenrechtenschendingen en het tegengaan van straffeloosheid. Idealiter in samenwerking met landen binnen en buiten de Europese Unie om meer draagkracht te creëren voor instrumenten die mensenrechtenschendingen onderzoeken en berechten.
- Bevorder godsdienstvrijheid wereldwijd Nederland zet zich hier internationaal voor in. We blijven wegen zoeken om schending van deze vrijheid in landen als Noord-Korea, I Afghanistan, China en Pakistan aan de orde te stellen en tegen te gaan. Er komt een permanent mandaat voor de speciaal gezant voor godsdienstvrijheid, in Nederland en de EU. Zij moeten beiden verslag kunnen doen van hun activiteiten, adequaat worden ondersteund en binnen het mensenrechtenbeleid aandacht vragen voor godsdienstvrijheid.
- Geen delegatie bij mensenrechtenschendingen Nederland stopt met sturen van afvaardigingen op hoog diplomatiek niveau naar grote sportevenementen in landen waar grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Ook sportbonden vragen we om een rol van betekenis te vervullen, bijvoorbeeld door af te zien van deelname.
- Versterk de positie van Den Haag als internationale hoofdstad van vrede en recht Nederland betuigt zich een goed gastland voor het Internationaal Gerechtshof en Internationaal Strafhof en bouwt aan coalities om deze steun te vergroten. Nederland zet zich ook in voor het versterken van elders gevestigde instituties zoals het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en de Raad van Europa.
- Gerechtigheid voor aanslag MH17 Nederland blijft zich inspannen om de daders van de aanslag op de MH17 hun straf te laten uitzitten en steunt de procedure tot staatsaansprakelijkheid van Rusland.
- Erken de Armeense genocide De ChristenUnie wil dat het nieuwe kabinet de Armeense genocide erkent en dringt er, in EU-verband, ook bij Turkije op aan om hetzelfde te doen als begin van de verzoening tussen de volken van Armenië en Turkije. Daarbij gaat het ook over de Assyriërs/Arameeërs en de Pontische Grieken die eveneens slachtoffer waren van de genocide.
- Bescherm de Armeense bevolking. Nederland zet zich, ook in Europees verband, in voor een einde aan het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Inzet is gebruik van geweld tegen te gaan en tot een duurzame oplossing te komen. We hebben daarbij in het bijzonder oog voor de Armeense bevolking uit Artsakh (de gevallen enclave Nagorno-Karabach).
- Erken de genocide onder Jezidi's De genocide op de Jezidi's door IS verdient erkenning, daar moet Nederland zich voor blijven inspannen. Die inspanning gaat hand in hand met goede zorg voor Jezidi-slachtoffers van de terreurdaden van IS.
- Steun de bevolking van Iran in hun strijd voor een democratische rechtsstaat Nederland moet zich maximaal inspannen om het regime te isoleren en de Revolutionaire Garde op de Europese terreurlijst te plaatsen. Daarnaast komt er een exportverbod op Europese goederen, met uitzondering van consumentengoederen, medicijnen en medische apparatuur.
- Zorgen over China Nederland blijft aandacht vragen voor het hartverscheurende lot van minderheden in China, zoals Oeigoeren. Dat geldt ook voor de discriminatie en onderdrukking van andere etnische en religieuze minderheden, zoals christenen. Daarom scherpen we de politieke sancties aan. De zorgen over China zien ook op de positie van Taiwan. Nederland moet daarom de banden met Taiwan versterken. China speelt een ondermijnende rol in de multilaterale fora door te stellen dat economische groei en ontwikkeling boven de naleving van mensenrechten gaan. Nederland blijft hier scherp op en zal dit in samenwerking met gelijkgezinde landen tegengaan.
- Het lot van de Rohingya De situatie van de Rohingya-minderheid in Myanmar en Bangladesh vraagt eveneens blijvende aandacht. Nederland draagt bij aan pogingen om de verantwoordelijke militaire gezaghebbers wegens misdrijven te berechten onder internationaal recht en komt ook in brede zin op voor de bevolking van Myanmar die lijdt onder de coup die in 2021 plaatsvond.
- Verbonden met Suriname Nederland heeft historisch gezien een bijzondere band met Suriname en zet zich daarom actief in om deze betrekkingen te onderhouden en te versterken. Dit uit zich onder andere in de samenwerking voor uitwisseling van kennis en ondersteuning op bijvoorbeeld het gebied van de rechtsstaat, gezondheidszorg, energievraagstukken, bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, duurzaamheid en landbouwinnovatie. Ook wordt ingezet op het vergroten van wederzijdse economische kansen voor het MKB. Nederland zet zich tevens, in Europees verband, in om Surinamers visumvrij te laten reizen naar Nederland.
- Molukkers en Papoea’s Nederland heeft een bijzondere verplichting ten opzichte van de Molukkers en Papoea’s in Nederland en de bevolking van West-Papoea. Nederland zet zich in voor onafhankelijk toezicht op mensenrechten in West-Papoea.
- Bestrijd ecocide Ecocide (het ernstig beschadigen of vernietigen van een ecosysteem in zodanige mate dat het vreedzaam gebruik van dit gebied door de inwoners ernstig verminderd is of zal worden) wordt opgenomen in het internationaal strafrecht, door het als vijfde pijler toe te voegen aan het Statuut van Rome.
- Geef rekenschap van verleden Om geloofwaardig op te kunnen treden tegen mensenrechtenschendingen is het van belang dat Nederland de zwarte bladzijdes uit het eigen verleden onder ogen ziet. De excuses voor het slavernijverleden en de kabinetsreactie naar aanleiding van het onderzoek naar de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië zijn hierin een voorbeeld.