Bijstand
In de bijstand zitten is niet gemakkelijk. De ChristenUnie wil dat mensen daarom alle kansen krijgen om weer op zoek te gaan naar een baan. Ons sociale zekerheidsstelsel is een vangnet als het (l)even tegenzit. De bijstand is de basis van dit sociale zekerheidsstelsel. In theorie hebben we in Nederland een stevige sociale zekerheidsbasis. De praktijk blijkt weerbarstiger. Veel van de huidige sociale zekerheidswetten gaan ervan uit dat de uitkeringsgerechtigde alle complexiteit kan overzien. De ingezette verandering om hardheden te laten verdwijnen en wetten makkelijker te maken moet worden voortgezet naar een beleid waaraan een realistisch mensbeeld ten grondslag ligt. Waarbij rekening wordt gehouden met wat mensen kunnen en met onderlinge verschillen. Dit vraagt om een cultuuromslag. Van denken in systemen naar wat mensen nodig hebben, en werken vanuit vertrouwen. Met als doel dat iedereen de kans heeft om rond te komen en mee te kunnen doen in de samenleving.
- Een hoger bestaansminimum. Wij voeren het advies van de Commissie Sociaal Minimum uit. De minimumuitkeringen en AOW gaan omhoog door de verhoging van het minimumloon. In plaats van een inkomensnorm worden uitgaven het uitgangspunt voor de sociaalminimumnorm. Het sociaal minimum wordt periodiek herijkt.
- Hervorm de Participatiewet. De Participatiewet is het vangnet zodat iedereen volwaardig mee moet kunnen doen in de samenleving. Dit vangnet is niet stevig genoeg. Naast de hoogte van de uitkering zijn ook de regels niet goed. Bijvoorbeeld voor mensen met een medische urenbeperking. Daarom moet de wijziging van de Participatiewet (zowel op korte als langere termijn) worden voortgezet. Wij streven naar een overheid die mensen vertrouwt, en die omkijken naar elkaar belangrijk vindt. Dit betekent ook dat het makkelijker moet worden om met behoud van uitkering vrijwilligerswerk te doen of mantelzorg te verlenen.
- Ondersteun jongeren die in de knel zitten. Voor jongeren van 18 tot 21 jaar die dakloos zijn, in een instelling wonen of in omstandigheden raken waarbij ouders/verzorgers hun onderhoudsplicht niet volledig kunnen nakomen, worden oplossingen via de bijstand mogelijk gemaakt. Gemeenten zijn verplicht om deze jongeren ruimhartig te helpen, zonder willekeur. Bijvoorbeeld via de bijzondere bijstand of individueel maatwerk via de Participatiewet. We schaffen de zoekperiode van vier weken in de bijstand af.