Banken
Banken hebben een belangrijke maatschappelijke functie. Als zij verantwoord ondernemen stellen zij het belang van hun klanten, burgers en bedrijven voorop. Het aanpakken van de systeemproblemen naar aanleiding van de bankencrisis hebben positief bijgedragen aan de stabiliteit van de financiële sector. Echter zijn niet alle problemen opgelost, zo bestaat de spanning tussen wie de risico’s neemt, wie de risico’s draagt en hoe daarop wordt toegezien nog altijd. Daarom is het nodig dat er evenwichtiger om wordt gegaan met risico’s en de variabele beloningen – bonussen- aan banden worden gelegd. Het stevig aanpakken en voorkomen van witwasfraude en terrorismefinanciering horen daarbij. Banken spelen een belangrijke rol bij het financieren van de transitie naar een duurzame klimaat neutrale economie.
- Geef de Volksbank terug aan het volk. De Volksbank, nu nog in overheidshanden, wordt zodra dat kan teruggeven aan het Nederlandse volk, als coöperatieve bank. Daarmee wordt een nieuwe standaard gezet voor dienstbaar, maatschappelijk betrokken en service-gericht bankieren. Vooralsnog ligt het in de rede dat de staat deels aandeelhouder blijft van zowel de Volksbank als ABN AMRO.
- Verplicht banken tot hogere buffers. Betrouwbare banken hebben een betere solvabiliteit. De buffers van banken moeten daarom verder omhoog. Naarmate een bank meer risico’s loopt, moet de solvabiliteitsnorm hoger moeten zijn.
- Belasting op financiële transacties. Met transacties op financiële markten wordt buitensporig veel winst gemaakt, terwijl daar bijzonder weinig belasting over wordt betaald. Bovendien wordt er nauwelijks maatschappelijke waarde toegevoegd, terwijl er wel veel schade kan worden aangericht in de reële economie. Omdat financiële markten zich weinig van landsgrenzen aantrekken, is een internationale belasting op financiële transacties nodig - de Tobintaks - die financiële speculatie via transacties in valuta, effecten en derivaten tegengaat. Nederland sluit zich om te beginnen aan bij landen als Frankrijk en Duitsland, die een transactiebelasting hebben ingevoerd of gaan invoeren op aandelentransacties.
- Behandel inkoop eigen aandelen als dividenduitkering. We willen dat de inkoop van eigen aandelen door de fiscus wordt behandeld als een vorm van dividenduitkering en dat op de inkoop van eigen aandelen dividendbelasting wordt ingehouden. Wel moet het mogelijk blijven voor bedrijven om zich goed te beschermen tegen vijandelijke overnames.
- Verplicht financiële instellingen tot een klimaatstresstest. Financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen, worden verplicht hun beleggingsportfolio door te rekenen op klimaatimpact en gevoeligheid voor klimaatverandering. De Nederlandsche Bank komt met een zwarte lijst van activiteiten die niet kunnen.
- Pak witwasfraude en terrorismefinanciering aan. Het toezicht op integriteit moet steviger. Aangezien de problematiek grensoverschrijdend is, willen we een Europese autoriteit die toezicht gaat houden op verdachte geldstromen.
- Stel een verbod in op flitshandel. Met ‘high frequency trading’, het aankopen en verkopen van financiële producten in een fractie van een seconde, worden elke dag vele miljoenen verdiend. Wij willen dit aan banden leggen en het liefst verbieden.