Programma van Netwerkbijeenkomst Jeugd & Gezin

Programma van Netwerksymposium jeugd en gezin

Op vrijdag 8 november:
15:30 - 16:00 Inloop
16:00 - 16:10 Opening
16:10 - 17:15 Spreker Rutger Hageraats
17:15 - 17:45 Drie voorbeelden in 'lift pitches'
17:45 - 18:30 Eten
18:30 - 19:30 Deelsessies aan de hand van de drie voorbeelden
19:30 - 19:40 Plenaire afsluiting
  1. Van 16:10 tot 17:15

    Spreker Rutger Hageraats

    Bestuurder van het Nederlands Jeugdinstituut Rutger Hageraats neemt ons mee in hoe het komt dat het niet beter lijkt te gaan met kinderen en jongeren en het jeugdzorggebruik al jaren stijgt. Wat is er nodig in de samenleving om kinderen, jongeren en hun opvoeders beter te laten gedijen? En hoe kijkt NJi aan tegen de verantwoordelijkheid van de politiek op dit punt? Zijn verhaal is aan aanzet voor ons gesprek over wat dit van ons als politiek partij vraagt? Wat kunnen wij doen om kinderen en jongeren beter te laten gedijen in de samenleving.

  2. Van 17:15 tot 17:45

    Drie voorbeelden in 'lift pitches'

    1. De diagnoseluwe gemeente Nunspeet
    Wethouder Jennifer Elskamp

    De sleutel voor het welbevinden van mensen ligt veel vaker in de sociale context dan in behandeling. Toch hebben we een enorm systeem opgebouwd waarin we kinderen en volwassenen behandelen en individueel laten werken aan een betere versie van zichzelf. Hoe kunnen we een beweging in gang zetten waarin we weg bewegen bij het stoornisdenken en sociale verbindingen ondersteunen? In de gemeente Nunspeet hebben we de ambitie om een diagnose-luwe gemeente te worden. Graag neem ik u mee in de idealen hierachter en de stappen die we aan het zetten zijn.

    2. Een lokaal alternatief voor complexe jeugdzorg in Smallingerland
    Wethouder Pieter van der Zwan

    Met de pilot Gezinshulp ontwikkelt de gemeente Smallingerland een nieuwe werkwijze gericht op gezinnen die complexe problematiek ervaren op meerdere levensdomeinen. Deze problematiek is vaak met elkaar verweven en houdt elkaar in stand. Gezinshulp is een geïntegreerde ambulante aanpak waarin één team met professionals vanuit diverse partijen – o.a. zorgaanbieders, de gemeente en de jeugdbescherming – de meest passende zorg en ondersteuning voor het hele gezin en op alle leefdomeinen in de juiste volgorde inzet en coördineert. Het team coördineert alle zorg en ondersteuning die door het team en een nauw verbonden tweede schil wordt ingezet en biedt een vast en vertrouwd gezicht voor het gezin. De prioriteit ligt bij stress uit het gezin en de basis op orde. Daarmee ontstaat er een stabielere thuissituatie en ruimte om de onderliggende problematiek op te lossen.

    3. Het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle
    Wethouder Michiel van Willigen

    Opvallend veel kinderen die jeugdhulp ontvangen, hebben ouders met relatieproblemen. Vooral als sprake is van een complexe scheiding, zijn kinderen daarvan de dupe. Is jeugdhulp dan de oplossing? En welke rol heeft de gemeente als ouders relatieproblemen hebben?
    De gemeente Zwolle ontwikkelde samen met ouders en professionals uit de stad een multidisciplinair Relatie- en Scheidingsteam. Eerst nog als een pilot in twee stadsdelen, maar na een gunstige evaluatie komt het nu beschikbaar voor de hele stad. Bij het Relatie- en Scheidingsteam kunnen mensen terecht voor al hun vragen over relatie, scheiding en kinderen. In deze sessie bespreken Ronald Buitenhuis en Karin Wierenga (beiden werkzaam als beleidsadviseurs in Zwolle) zowel de politieke aanloop als de inhoudelijke ontwikkeling van het Relatie- en Scheidingsteam.

  3. Van 17:45 tot 18:30

    Eten

    We worden voorzien van versgebakken pizza’s gebakken vanuit een foodtruck door jongeren van een project van Youth for Christ. De pizza’s zijn vegetarisch en met een vlees- en visvariant. Als u specifieke dieetwensen heeft, stuur dan een mail naar jeugdengezin@christenunie.nl

Aanmelden

Log in om te zien welke tickets voor jou beschikbaar zijn.

Ja, ik wil inloggen

Prijzen

We vragen een vrijwillige bijdrage voor de onkosten van €17,50 per persoon om de koffie en de catering te bekostigen. Mocht u geen bijdrage kunnen betalen, dan bent u ook van harte welkom. Mocht u een hogere solidariteitsbijdrage willen doen, om de kosten te dekken en anderen in staat te stellen om zonder gift deel te nemen, dan stellen we dat op prijs.