Syrië

Reportage De Vijfde Dag

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Een kruis en achttien kogels

Suad

Syrië. Een prachtig land, maar verscheurd door een allesverwoestende burgeroorlog. Afgelopen week bezocht Joël Voordewind Syrië en Turkije om de situatie van vluchtelingen in het algemeen en die van gevluchte christenen in het bijzonder te onderzoeken. Hij sprak met vluchtelingen gesproken in vluchtelingenkampen, oude scholen, fabrieken en kloosters. Hieronder een paar van deze verhalen.

Suad verblijft sinds februari met haar drie zonen in het Mor Abrohom klooster. Ze hebben niets meer. Op 19 juli vorig jaar is haar man Stefan Malki vermoord. Hij was dierenarts en in zijn vrije tijd reed hij taxi om de opleiding voor zijn drie zoons te kunnen betalen. Voordat hij doodgeschoten werd, had zijn vrouw al het gevoel dat de sfeer grimmiger werd.  Ze weet niet zeker door wie hij gedood is, maar ze vermoedt dat hij door fundamentalistische moslims is vermoord. Toen zijn moordenaars een kruisje zagen hangen in zijn  auto, werd Stefan gedwongen uit te stappen en zijn auto in te leveren. Hij weigerde. Achttien kogels later was hij dood. Een vader die alles voor zijn kinderen over had.
Na de dood van haar man werden Suad en haar zoons diverse keren door onbekenden gebeld en bedreigd. Voor christenen zou geen ruimte meer zijn, en ze wilden het huis hebben. Suad’s zoon, Gabriel, 19 jaar, werd op straat aangevallen door onbekenden en bedreigd met de dood.  Hij is weken lang niet naar buiten geweest.

Gemarteld

Sargon

De twintigjarige Sargon zat als dienstplichtige in het leger van Assad toen zijn legereenheid werd aangevallen door rebellen van de Free Syrian Army. De hele groep werd overmeesterd en ondervraagd. Toen hij vervolgens vertelde dat hij christen is, werd hij meegenomen. Hij werd ondervraagd en beledigd, en pas vrijgelaten nadat er 2 miljoen Syrische Pond, omgerekend ruim 22.000 euro, als losgeld werd betaald. De Free Syrian Army heeft hem overhandigd aan de Jihadistische Al Nusra groep. Zij waren heel wreed en hard. Ze hebben hem gemarteld en zijn geloof beledigd. Ze vertelden hem dat ze alle christenen willen doden.

Nederland

Gabriel

Gabriel Haydo verblijft met zijn moeder in het klooster Mor Abrihim. Zijn vader is hier onlangs overleden. In 1998 is hij onder het regime Assad al eens met zijn ouders en broers naar Nederland gevlucht. Hij kreeg ook een verblijfsstatus, maar zijn ouders werden teruggestuurd. Hij is in 2005 mee teruggegaan naar Syrië om voor zijn ouders te zorgen. Zijn broers wonen in Nederland en Zweden. Drie maanden geleden is hij met zijn ouders Syrië weer ontvlucht omdat de situatie te bedreigend werd. Hij liet zijn kledingzaak achter en wil naar Nederland, maar daarvoor is zijn moeder te oud geworden.

Ontvoerd

Joseph is met zijn vrouw en drie zoontjes weggevlucht uit de Syrische grensstreek Hasseke. Hij was bang dat zijn zoontjes ook ontvoerd zouden worden. Dit gebeurde met regelmaat. Christenen worden door niemand beschermd en zijn extra kwetsbaar om beroofd of ontvoerd te worden. Het verblijft sinds de kerst in het Dayro d Zahfaran klooster. Ze hebben daar een eigen kamer, maar veel meer dan een bed om te slapen en een maaltijd is er niet.