Reactie Mirjam op akkoord onderwijsonderhandelingen: wij kiezen voor jongeren en de samenleving

Zetels Tweede Kamer 16-9.jpg
Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
Door Mirjam Bikker op 11 december 2024 om 22:25

Reactie Mirjam op akkoord onderwijsonderhandelingen: wij kiezen voor jongeren en de samenleving

Na intensieve onderhandelingen hebben we een akkoord bereikt dat verschil maakt voor onze jongeren. Het godsdienstonderwijs op openbare scholen wordt voortgezet, de Maatschappelijke Diensttijd blijft behouden, de langstudeerboete wordt geschrapt en het hoger onderwijs blijft behouden in Friesland, Groningen en Zeeland. Dit zijn belangrijke reparaties aan deze onderwijsbegroting. De ChristenUnie kiest voor de samenleving en de toekomst van onze jongeren.  

Vanaf Prinsjesdag heeft de ChristenUnie zich – ook in onze tegenbegroting – sterk gemaakt voor de vrijheid van onderwijs, het overeind houden van de maatschappelijke diensttijd, het schrappen van de langstudeerboete en de toegang tot hoger onderwijs in alle regio’s.  

Om de vrijheid van onderwijs voluit in stand te houden, is het belangrijk dat het godsdienstvormend onderwijs op openbare scholen aangeboden kan blijven worden.  Zodat kinderen die in de buurt alleen een openbare school hebben ook meer kunnen leren over het geloof, als hun ouders dat wensen. Het is belangrijk in deze tijden van polarisatie dat we ruimte houden voor elkaars diepste overtuigingen. 

De maatschappelijke diensttijd zou compleet geschrapt worden, terwijl zoveel leerlingen en maatschappelijke instanties er razend enthousiast over zijn. Dit was een lelijke maatregel met schade voor het goede samen leven. De diensttijd heeft zich inmiddels bewezen, doordat jongeren hun talenten ontwikkelen en zich inzetten voor anderen. Dankzij dit onderhandelingsresultaat blijft de diensttijd in stand. Dat is prachtig nieuws. De komende jaren kunnen duizenden jongeren via scholen en maatschappelijke organisaties hun bijdrage aan de samenleving blijven leveren.  

Ook de langstudeerboete is volledig van tafel, waardoor studenten die mantelzorg verlenen, chronisch ziek zijn of een bestuursjaar willen doen, niet meer hoeven te vrezen voor een boete van 3.000 euro per extra studiejaar.  

De instroom van internationale studenten wordt terecht beperkt. Maar dat mag niet betekenen dat regionale of kleine instellingen voor hoger onderwijs omvallen. We hebben voor elkaar gekregen dat de wet daarop aangepast wordt. Dat is goed nieuws voor Friesland, Groningen, Enschede en Zeeland. Bovendien is het gelukt om de financiële bijdrage voor startende wetenschappers deels overeind te houden. 

De ChristenUnie voert oppositie voor Nederland. Dat is constructieve politiek: we steunen goed beleid, verbeteren voorstellen waar mogelijk en daar is dit onderhandelingsresultaat een mooi voorbeeld van. Zo dragen wij bij aan een rechtvaardig en zorgzaam Nederland."

Labels: