Reactie Pieter Grinwis op nieuwe Klimaat en Energieverkenning

Nederlands landschap
05 Pieter Grinwis.jpg
Door Pieter Grinwis op 24 oktober 2024 om 14:05

Reactie Pieter Grinwis op nieuwe Klimaat en Energieverkenning

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) windt er geen doekjes om: we liggen in de verste verte niet op koers om de klimaatdoelen in 2030 te halen, terwijl deze de vorige kabinetsperiode nog in zicht waren. Maar wat erger is: dit kabinet zorgt niet goed voor de aarde, ons gemeenschappelijk huis. 

Dat wekt geen verbazing: niet alleen de uitvoering is taai, in het hoofdlijnenakkoord werden juist maatregelen die ook maar een klein beetje pijn deden rücksichtslos geschrapt. Vakministers deden er nog een schepje bovenop, denk aan het terugdraaien van de inkrimping van Schiphol door minister Madlener (PVV), of aan het uit het raam knikkeren van het NPLG zonder concreet alternatief door minister Wiersma (BBB). 
o
Het is treurig hoe de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor leefomgeving en klimaat door de verschillende vakministers vakkundig wordt ontweken. Het mag niet zo zijn dat de enige minister waarvoor klimaat geen restpost op de balans is, de minister van klimaat Sophie Hermans is.
o
Voor de ChristenUnie is het klip-en-klaar: we moeten werk maken van een economie dienstbaar aan mens én schepping. En er is geen ontkomen aan: hoe meer we de keuzes om werk te maken van zorg voor ons gemeenschappelijk huis voor ons uitschuiven, hoe taaier de keuzes die we stráks moeten maken. Laten we dat vooral voorkomen en nú overgaan tot klimaatdaden in plaats van proberen de klimaatdoelen naar beneden te praten.

Labels: ,